ERDON Helyi hírek

2015.04.29. 17:56

Két jelentős képzőművész kiállítása

Május 3-án, vasárnap 16.30 órakor Keresztes Dóra és Orosz István művész házaspár munkáiból nyílik kiállítás a váradi római katolikus püspöki palota, illetve a Körösvidéki Múzeum kiállítótermeiben.

Május 3-án, vasárnap 16.30 órakor Keresztes Dóra és Orosz István művész házaspár munkáiból nyílik kiállítás a váradi római katolikus püspöki palota, illetve a Körösvidéki Múzeum kiállítótermeiben.

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő „Összenéző” című kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész és Aurel Chiriac múzeumigazgató nyitja meg. Keresztes Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikus és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező. Alapító tagja a Magyar Illusztrátorok Társaságának, a Magyar Plakát Társaságnak és az Utisz Grafikai Stúdiónak. A képzőművészet számos ágában jártas: festményeket, textilképeket, nyomtatott grafikákat készít, de könyvillusztrálással, plakát- és bélyegtervezéssel, díszlet- és látványtervezéssel és filmanimációval is foglalkozik. Szín- és formavilága egyedi és összetéveszthetetlen. Könyvillusztrációi, animációi a gyermekek érzékeny világához szólnak, egy olyan világhoz, amelytől nem idegen az őszinteség, az álomszerűség, amely világban a metamorfózis, a tér-idő racionális viszonyai könnyedén megbomolhatnak anélkül, hogy valaki megkérdőjelezné ezt a megbomlást.

„Tavariscsi kanyec”

Orosz István Kossuth-díjas grafikus a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett; autonóm képzőművészeti tevékenysége mellett plakátokkal, illusztrációkkal és animációval egyaránt foglalkozik. Tagja az Alliance Graphique Internationale-nak, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Magyar Művészeti Akadémiának. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon. Grafikai, filmrendezői és illusztrátori tevékenysége kiegészítik egymást, sok motívuma, technikai megoldása mindhárom műfajban felbukkan. Orosz István neve a magyarországi rendszerváltás idején vált a szélesebb közvélemény előtt is ismertté, amikor a szovjet csapatok Magyarországról való kivonása alkalmából elkészítette a „Tavariscsi kanyec” című plakátját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!