ERDON Helyi hírek

2015.04.08. 13:18

Ismerkedés a roma kultúrával

Szerda délben a nagyváradi Bémer téri városi kultúrházban a romák világnapja alkalmából rendeztek rövid műsort roma fiatalok részvételével.

Szerda délben a nagyváradi Bémer téri városi kultúrházban a romák világnapja alkalmából rendeztek rövid műsort roma fiatalok részvételével.

A nagyvárad Ruhama Alapítvány és a norvégiai Bergen város önkormányzata múlt év márciusában indított közös programot, melynek célja az önkéntesség mozgalmának előmozdítása, és roma közösségek segítése volt. Ebből a célból a tavaly öt Bihar megyei roma közösségben végeztek önkéntes munkát a Ruhama Alapítvány tagjai, játszótereket, focipályákat stb. alakítottak ki. Tavaly szeptemberben norvégiai önkéntesek jöttek el a Bihar megyei roma közösségekhez, idén márciusban pedig tizenöt roma fiatal látogatott el Bergenbe tapasztalatcserére. Ugyanennek az együttműködési programnak a keretében április 8-án, azaz tegnap a romák világnapja alkalmából rövid műsort is bemutattak a vátrosi kultúrházban a roma fiatalok. Elhangzott, hogy 1971-ben London mellett zajlott le a romák első világkongresszusa, ekkor döntötték el azt, hogy április 8. legyen a romák világnapja, ugyanakkor elfogadták a romák himnuszát és zászlaját is. Az eseményen a fiatalok el is énekelték a roma himnuszt, bemutatták a romák zászlaját, ismertettek néhány roma hagyományt és szokást, és persze néhány táncot is lejtettek. Az esemény végén az önkéntesség fontosságáról esett szó.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!