ERDON Helyi hírek

2015.04.16. 11:37

Elkészült a petíció

Megfogalmazták petíciójukat azok a nagyváradi civilek, akik kezdeményezik egy új Szent László szobor felállítását Nagyvárad főterére.

Megfogalmazták petíciójukat azok a nagyváradi civilek, akik kezdeményezik egy új Szent László szobor felállítását Nagyvárad főterére.

A magyar és román nyelven megfogalmazott petícióban, melyet Ilie Bolojan polgármesternek, Mircea Malan és Huszár István alpolgármestereknek, Adriana Lipoveanu városi főépítésznek, valamint a nagyváradi helyi tanácsnak címeznek, és amelyet hétfőn iktatnak majd az összegyűjtött támogatói aláírásokkal együtt a nagyváváradi polgármesteri hivatalban, többek között ez áll: „Nagyvárad város lakosságának 25 százalékát kitevő magyar közössége és a román közösség részéről aláíró számos polgár nevében, továbbá mint városunknak adófizető polgárai, kérjük, hogy az Önkormányzat közpénzből készíttesse el és állíttassa fel a Szent László téren Szent László városalapító királyunk lovasszobrát a főtérre tervezett, ugyanilyen módon a tér felújítása alkalmából, közpénzből elkészítendő három másik szobor mellett. Fontosnak tartjuk, hogy Szent László király városunk alapítójaként szerepel Nagyvárad Megyei Jogú Város 2012-es statutumában is. (…) Túl a legendán ismert tény, hogy Szent László király az 1082-es év körül alapított kolostort, mely alapítás egyben Nagyvárad kezdeteit is jelenti, illetve hogy később, 1092-ben ide helyezte át Biharról a püspöki székhelyet. Fentiek jegyében tehát tételesen a következőket kérjük:

I. Terjesszék Nagyvárad Megyei Jogú Város Helyi Tanácsa elé egy az Önkormányzat költségén, a Szent László téren állítandó, a városalapító Szent László királyt ábrázoló lovasszobor elkészítésének tervét; II. Egy helyi településrendezési szakemberekből, építészekből, továbbá a szoborállítást kezdeményező civilek csoportjának és kezdeményező szervezetek, valamint az Önkormányzat képviselőiből álló bizottság határozza meg a tervezett szobor helyét a Szent László téren; III. Még a nyár folyamán, ahogyan az a Ferdinand királyt ábrázoló lovasszobor esetében is történt, írjanak ki nyílt tervpályázatot a szobor makettjének elkészítésére, az említett másik szobor esetében kiírt pályázattal megegyező feltételek mellett; IV. A Szent László királyt ábrázoló szobormakettek közül a fent említett bizottság válassza ki a nyertes munkát, melyre még az idén ősszel kezdjék meg a közbeszerzési eljárást; V. 2016. június 27-én, László napjén tartsák meg a hivatalos szoboravató ünnepséget.” Egyébiránt szerdán összesítették a támogatói aláírásokat. Sztuflák Gyula Ede, a kezdeményezés vezetőjének tájékoztatása szerint 5341 kézi, és 2371 online aláírás, azaz összesen 7712 aláírás gyűlt össze. Ehhez a számhoz hozzáadódik még mintegy 150-200 aláírás azokról az ívekről, amelyek ezekben a napokban érkeznek vissza a kezdeményező csoporthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!