ERDON Helyi hírek

2015.04.13. 16:37

„A borkóstolás megtanulható”

A Vura Vinotéka és a Borbarátnők Társasága április 18-án rendezi meg első nagyszabású Bor-Bálját. Mészáros Gabriella borszakértő nyilatkozott a BN-nek.

A Vura Vinotéka és a Borbarátnők Társasága április 18-án rendezi meg első nagyszabású Bor-Bálját. Mészáros Gabriella borszakértő nyilatkozott a BN-nek.

Dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus díszvendégként lesz jelen a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zajló eseményen.

– Miért gondolta úgy, hogy elfogadja a meghívást a rendezvényre?

– Amikor a 90-s évek legelején mi elkezdtünk borokkal foglalkozni, nagyon sok segítséget kaptunk az osztrák szakemberektől. Termelőktől, sommelierektől. Úgy érzem, amit kaptunk nekünk is tovább kell adnunk. Ezért jövök nagyon szívesen, ha hívnak, hiszen a Kárpát-medence borászati szempontból amúgy is igen egységes. Jó lenne, ha azonos értékeket képviselhetnénk itt is, épp úgy, ahogy alakulnak a dolgaink Budapesten.

– Szakértőként hogy látja, milyenek az érmelléki borok, illetve milyen helyzetben vannak az itteni bortermelők?

– Úgy gondolom, kicsit nehezebb helyzetben vannak az itteni termelők, mint ahogy volt ez nálunk annak idején. Itt a kistermelők jóval kisebb számban tudtak csak dolgozni, nem volt olyan hagyománya a „háztájinak”, mint otthon. Az a néhány nagyüzem, amelyik Erdély-szerte és Románia-szerte tulajdonosként részt vett a borkészítésben, igencsak elmaradt a fejlődésben. Úgy érzem, a helyi termelőknek nagyjából másfél évtizednyi fejlődést kellene hirtelen behozniuk. Ez persze nem lehetetlen, hiszen már nagyon sokfelé lehet tanulni és tapasztalatot szerezni a világban. A terület adottságaival semmi probléma nincs.

Érzékek

– Egy-egy bor megfelelő értékelésében mennyi a megtanulható tudás, és mennyi a született adottság?

– A borkóstolás megtanulható. Persze vannak egyéni különbségek érzékenységben, kifinomultságban, de sok tudatos kóstolással és gyakorlással ez a képességünk fejleszthető.

– Hogyan fejleszthetőek a szakértő borkóstoláshoz szükséges érzékek?

– Rengeteget kell kóstolni. Borvidéken és otthon, önállóan és társaságban. A szellemi kiegészítés sem maradhat el, hiszen elméleti tudás nélkül a jó adottságok keveset érnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Mészáros Gabriella borszakértő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!