ERDON Helyi hírek

2015.03.04. 11:57

Többen fizették be az adóikat

Nagyvárad- Nadia Haș, a váradi önkormányzat gazdasági igazgatója a minap bejelentette: annak érdekében, hogy minél hatékonyabban kielégítsék az adófizetők igényeit, több könnyítést vezettek be.

Nagyvárad- Nadia Haș, a váradi önkormányzat gazdasági igazgatója a minap bejelentette: annak érdekében, hogy minél hatékonyabban kielégítsék az adófizetők igényeit, több könnyítést vezettek be.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Nadia Haș, a váradi önkormányzat gazdasági igazgatója arra hívta fel a figyelmet: február 16-tól a városháza piramishelyiségében működő ügyfélszolgálatnak hosszabb órarendje van, vagyis a polgármesteri hivatal munkatársai hétfőtől csütörtökig 7.30- 18.00 óra között, pénteken pedig 7.30-15.30 óra között várják mindazokat, akik be szeretnék fizetni helyi adójukat vagy illetéküket, esetleg valamilyen iratot akarnak benyújtani vagy kivenni. A változást azért fontos ismét kiemelni, mivel bár már több mint két hete életbe lépett, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság még mindig nem szerzett róla tudomást, és a régi órarend szerint intézi az ügyeit. Amúgy pedig, akiknek nincs idejük elmenni a városházára, korszerűbb módon is eleget tehetnek adóalanyi minőségükből fakadó kötelezettségeinek, például használhatják az online kifizetési rendszert (www.oradea.ro), vagy fizethetnek a postafiókokon, illetve a CEC-kirendeltségeken keresztül.

Statisztika

Sorin Iacob aligazgató azt nyomatékosította: azok a magánszemélyek, akik március 31-ig az egész évre vonatkozóan kifizetik ingatlan- és telekadójukat, vagy gépjárműilletéküket, tíz százalékos adókedvezményben részesülnek, a jogi személyek pedig öt százalékosban. Statisztikai adatokat is közölt, ezek szerint míg 2014. január 1. és március 1. között 41.432 magánszemély fizette be az adóját 9.794.475 lej összértékben, és 28.132 közülük részesült tíz százalékos kedvezményben, illetve 4174 cég tett eleget ezen kötelezettségének, és 1189 kapott öt százalékos kedvezményt, addig 2015. január 1. és március 1. között 43.287 magánszemély fizette be az adóját 11.741.026 lej összértékben, és 29.957 közülük részesült tíz százalékos kedvezményben, illetve 4044 cég tett eleget ezen kötelezettségének, és 1224 kapott öt százalékos kedvezményt.

Emellett a Várad területén közélelmezési vagy vendéglátóipari jellegű kereskedelmi tevékenységet űzőknek érdemes tudniuk, hogy közélelmezési engedélyt kötelesek kérni. Eddig 871 működési engedélyt bocsátottak ki, és 2995 véleményezést, utóbbit március 31-ig lehet igényelni. Azok a cégek pedig, akik ingatlanokat birtokolnak, és a 2015-öt megelőző három adóévben nem végeztettek állapot- és állagfelmérést, ezt sürgősen meg kell tenniük, és a vonatkozó nyilatkozatokat, illetve dokumentumokat be kell nyújtaniuk annak érdekében, hogy regisztrálják őket fiskális szempontból, és részesülhessenek március 31-ig az öt százalékos adókedvezményben, illetve elkerüljék a büntetést.

Fizetési pont

Szintén újdonságnak számít, hogy március 2-tól a váradi városházán is működik hétköznap 8-16 óra között az úgynevezett PayPoint fizetési pont, ami azt jelenti, hogy különböző számlák (villany-, telefon-, vízdíj) kifizethetőek a piramishelyiségben található 27. számú ügyfélszolgálati pultnál, a vonalkódnak a felmutatásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!