ERDON Helyi hírek

2015.03.08. 14:57

Portrék három állomása

Claudiu Ghermăneanu képzőművész grafikáiból nyílt kiállítás péntek délután, a Visual Kontakt Egyesület nagyváradi, Albacului utcai galériájában.

Claudiu Ghermăneanu képzőművész grafikáiból nyílt kiállítás péntek délután, a Visual Kontakt Egyesület nagyváradi, Albacului utcai galériájában.

A fiatal grafikus 2013-ban végezte el a kolozsvári képzőművészeti egyetem mesterfokozatát, grafikai szakon. Fade out című nagyváradi egyéni tárlata középpontjában a portré áll, illetve az az út, amely a klasszikus portréktól elvezet az absztrakt, a művész egyéni interpretációját bemutató, nonfiguratív alkotásokig. A munkák három állomáson mennek keresztül, az első a klasszikus fotó, melyet a művész két további állomáson keresztül nonfiguratív grafikává változtat, pontokból és vonalakból álló tusrajzzá.

Egyes területeket kihangsúlyoz, míg másokat eltompít, úgy, hogy az alkotás végső formájában a művész saját gondolatait és ideáit tükrözi, melyek a nőzőt is saját gondolatokra, társításokra serkentik. Mindez – amint azt Ada Muntean, a tárlat kurátora fogalmazta - a beavatás útjává válik, mely az egyszerűség felé vezet, lehetőséget teremtve a szemlélőnek arra, hogy sajátos formavilágot képzeljen az alkotás kódolt univerzumába. Claudiu Ghermăneanu számára a rajz a valóság felfedezésének eszközévé válik, ugyanakkor egy kísérletté a forma szellemivé változtatására, egy rafinált vizuális diskurzus során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!