ERDON Helyi hírek

2015.03.04. 12:42

Nem Nicolae Oros volt a gyilkos

A Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletében felmentette az emberölés vádja alól a Nyuszi (Iepurila) gúnynéven ismert Nicolae Orost, aki az egyetlen gyanúsítottja volt a 2009 február 11-én Bajkán Péter váradi taxis ellen elkövetett gyilkosságnak.

A Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletében felmentette az emberölés vádja alól a Nyuszi (Iepurila) gúnynéven ismert Nicolae Orost, aki az egyetlen gyanúsítottja volt a 2009 február 11-én Bajkán Péter váradi taxis ellen elkövetett gyilkosságnak.

Hat évnyi pereskedés után a Nagyváradi Ítélőtábla kimondta a végleges ítéletet: Nicolae Oros ártatlan Bajkán Péter meggyilkolásában. Mint arról annak idején lapunkban is részletesen beszámoltunk, 2009 február 11-én Nagyváradon agyon lőtték Bajkán Péter taxisofőrt. A holttestét egy híd alá dobva találták meg, autóját az elkövető elvitte, ám a rendőrök nem sokkal később nyomára akadtak a gépkocsinak. Az autón Nicolae Oros, azaz Iepurilă ujjlenyomatát találták, a gépkocsi pedig épp a Lăpuşului utcán állt, az előtt az ingatlan előtt, ahol az áldozat élettársa dolgozott. A Daciából hiányzott a taxióra, valamint az üléshuzat és a kormányzár. A rendőrök csak egyetlen ujjlenyomat alapján vitték be a 23 éves, büntetett előéletű feltételezett elkövetőt. Oros ellen szólt az is, hogy a taxist utoljára az ő lakásának környékén látták életben. Az ügyet az évek során háromszor tárgyalták, és mindháromszor felmentették Orost a vád alól, és kedden a negyedik, végső ítélet is azt mondta ki, hogy ártatlan. „A bíróság felmentette a vádlottat, arra hivatkozva, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy ő követte volna el a gyilkosságot” - nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Claudia Rus bírónő, a Nagyváradi Ítélőtábla szóvivője.

Megoldatlan ügy

Oros ügyvédje, Răzvan Doseanu ugyancsak a Bihoreanulnak nyilatkozva elmondta, hogy a legnehezebb per volt ez, amelyben eddigi karrierje során részt vett. „Sajnálatos, hogy egy embert egy évig letartóztatásban tartottak olyan tettek miatt, amelyeket el sem követett. Hat év kellett az igazság kiderítésére. Szerencsénk volt, hogy mind a tizenhárom bíró, akik megnyilatkoztak ebben az ügyben, figyelmesen áttanulmányozták az ügyiratot, és olyan bizonyítékokat találtak, amelyek végül az ártatlanság megállapításához vezettek” - fogalmazott. Doseanu hozzátette, hogy Oros bepereli a román államot, anyagi és erkölcsi kártérítést követelve az elszenvedett traumák miatt, hiszen mint mondta, a hat éven át húzódó per helyrehozhatatlan károkat okozott védencének és családjának is. Nicolae Oros felmentése után továbbra is nyitott marad a kérdés: ki volt Bajkán Péter gyilkosa?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!