ERDON Helyi hírek

2015.03.12. 10:38

Könnyűzenei fesztivált szerveztek

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli meg a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fennállásának 90. évfordulóját. Március 11-én szervezték meg az Art Oradea Fesztivált.

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli meg a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fennállásának 90. évfordulóját. Március 11-én szervezték meg az Art Oradea Fesztivált.

A nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola fennállásának 90. évfordulóját három nagy rendezvénnyel ünneplik meg március 11–13. között. Az első napon, március 11-én, szerdán délután 17 órától a színház páholyelőcsarnokában kiállítás nyílt az iskola képzőművészeti szakos (festészet, grafika, dekoratív művészet, szobrászat, divat-dizájn) hallgatóinak alkotásaiból. A megnyitón Marian Boboia igazgató köszöntötte a megjelenteket, meghívottakat, az ország több művészeti iskolájának igazgatóját, diákokat és érdeklődőket. A tárlatmegnyitón az iskola tanárnői gratuláltak növendékeiknek az elért eredményekért, és reményüket fejezték ki, hogy az ilyen jellegű kiállítások hagyománnyá válnak. A kiállításmegnyitót követően 18 órától vette kezdetét a második alkalommal megszervezett Art Oradea Festival elnevezésű könnyűzenei fesztivál és verseny szintén a színházban.

Verseny

A II. Art Oradea Festival kezdetén Marian Boboia köszöntötte az egybegyűlteket, a különböző megyékből érkezett művészeti iskolák igazgatóit és a versenyzőket. A köszöntések rendjén Carmen Soltănel a Bihar Megyei Tanács jegyzője és Cornel Popa megyei tanácselnök is szólt az egybegyűltekhez, gratulálva az iskola vezetőségének és oktatóinak az évek során folytatott munkáért, az elért eredményekért, a szervezőknek pedig az igényesen összeállított három napos rendezvénysorozatért. Cornel Popa beszéde végén átnyújtott egy érdemplakettet Marian Boboiának az iskola 90. éves fennállásának emlékére. A fesztivál a versennyel vette kezdetét, amelyen az ország különböző részeiből érkezett fiatalok mérték össze énektudásukat. A művészeti iskolákba járó vagy már végzett 14 versenyzőnek két énekkel kellett készülnie, egyet a román és egyet a nemzetközi repertoárból választva. Az előadókat és teljesítményüket az öttagú zsűri – Horia Moculescu zeneszerző, Carmen Soltănel, Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója, dr. Marcu Ágnes, a Művészeti kar dékánja és Marian Boboia – értékelte. A fesztivál folytatásában felléptek a Hubic iskola jelenlegi és volt diákjai, akiket az iskola zenekara, az Art Band kísért, Paula Seling énekesnő, zongorista, továbbá saját kompozícióit adta elő Horia Moculescu, a zsűri elnöke.

Program

Az ünnepi program március 12-én folytatódik 17 órától szintén a színházban egy komolyzenei koncerttel, amelyen a zongora, hegedű, gitár, balett és klasszikus ének szakos diákok lépnek fel, meghívott előadó Sándor Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája. Március 13-án 18 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában népzenei koncerttel ér véget a rendezvénysorozat, a koncertre az ország különböző tájegységeiből érkeznek népdalénekesek és népi együttesek.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!