ERDON Helyi hírek

2015.03.12. 17:22

Illegalitásba taszít az állam

Nagyvárad- Csütörtök délután az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Az egyik témája az önálló ügyvitelű vállalatok korporatív vezetése volt.

Nagyvárad- Csütörtök délután az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Az egyik témája az önálló ügyvitelű vállalatok korporatív vezetése volt.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő három olyan témáról beszélt, melyekre civilek hívták fel a figyelmét. Kifejtette: a Rogériusz Koalíció január 21-i rendezvényén került szóba a 2011/109. számú sürgősségi kormányrendelet, mely az állami vállalatok úgymond korporatív kormányzására vonatkozik. Ennek nyomán anyagokat kért a szaktárcától azokról a közvállalatokról, melyek részvényesei minisztériumok, országos ügynökségek vagy önkormányzatok. A listából kiderült, hogy a 2013-as adatok alapján ezek több kategóriába sorolhatóak annak függvényében, hogy az üzleti forgalmuk meghaladja a 4,5 millió lejt, 1-4,5 millió lej közötti, vagy kevesebb mint 1 millió lej. Azoknál a vállalatoknál, melyeknél önkormányzatok a részvényesek, a váradi Hőerőmű az ötödik helyet foglalja el 184,6 millió lejes üzleti forgalmával, viszont a körülbelül 1400 vállalat közül több mint 800 esetében ez a gazdasági mutató nem lépi túl az 1 millió lejt. A törvény értelmében a nagyobb vállalatoknál az igazgatótanács tagjainak kijelölésére egy humán erőforrás toborzással foglalkozó céget kell felkérni, a kisebbeknél pedig a helyhatóság kell foglalkozzon ezzel, azonban kistelepülések esetében az önkormányzatoknak erre nincs lehetőségük, és talán nem is nagyon érdekli őket, mert szankciók nem léteznek. Más szóval a rendelet alkalmazhatatlan a romániai valóságban.

A civilek felvetése alapján a honatya azt kezdeményezi: az igazgatótanácsi tagok toborzójáról szóló hirdetések a helyi vagy a megyei sajtóban, illetve a közintézmények hivatalos honlapjain is jelenjenek meg, ott, ahol a kisebbség részaránya több mint húsz százalék, magyarul is, valamint az is legyen hozzáférhető a széles nyilvánosság számára, hogy milyen terv alapján adminisztrálják az illető vállalatokat. A helyzet pikantériája azonban, hogy ezek a javaslatok nem nyújthatók be törvénymódosítási kezdeményezés formájában, ugyanis a sürgősségi rendelet négy év elteltével sem került még a plénum elé. Így a képviselők tulajdonképpen akadályoztatva vannak abban, hogy éljenek ezen jogukkal, Szabó Ödön is egy Kovászna megyei képviselőtársát, Fehér László Ödönt kellett megkérje arra, hogy ezeket kiegészítésként iktassa az előterjesztéshez, ugyanis az illető tagja annak a szakbizottságnak, melynek az asztalán hever az ügy.

Bajban az bérbeadók

Egy másik témára áttérve Szabó Ödön elmondta: egy Buzău megyei lakos, bizonyos Ștefan Dedu neki címzett levelében hívta fel a figyelmét arra (és kérte, hogy nyújtson be erre is vonatkozó javaslatot), hogy nem csak azok a személyek vannak bajban, akik még valamikor a kilencvenes években értékpapírokat kaptak 100 lejes névértékben az államtól, hogy részvényesei lehessenek valamelyik állami vállalatnak, és most arra vannak kötelezve, hogy az ezúton szerzett jövedelmüket jóval meghaladó egészségügyi tb-járulékot fizessenek, hanem azok is kaptak ilyen jellegű felszólításokat, akik bérbe adták a földbirtokaikat, például 100 lej árenda után 458 lej adót kér az állam rajtuk számon. A honatya után így az a szituáció állt elő, hogy az állam illegalitásba taszítja ezeket az embereket, vagyis arra kényszeríti, hogy feketén adják bérbe a földjeiket.

Fogyasztásmérők

Szabó Ödön arról is kitért, hogy a Rogériusz Koalíció említett rendezvényén az egyéni hőfogyasztás mérők („repartitorok”) felszerelése is szóba került, melyek 2016 után kötelezőek lesznek Romániában. Annak érdekében, hogy tisztábban lássa ezt a kérdést, egy arról szóló anyagot tanulmányoz, hogy az Európai Unióban 14 tagállamban milyen vonatkozó módszereket alkalmaznak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!