ERDON Helyi hírek

2015.03.24. 12:34

Fordulóponthoz ért Félixfürdő a lopások miatt

Vizsgálódtak kedden is Félixfürdőn a termálvizet lopók felderítése céljából, közben ugyanott konferenciáztak a témában. A termálvíz kitermelésében is érintett SCT Felix részéről senki nem jött el.

Vizsgálódtak kedden is Félixfürdőn a termálvizet lopók felderítése céljából, közben ugyanott konferenciáztak a témában. A termálvíz kitermelésében is érintett SCT Felix részéről senki nem jött el.

Ünnepnek ünnep, legalábbis hivatalosan, ám e témakörben itt inkább válságjelek mutatkoznak most. Minden év március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. Ezen a napon népszerűsítő rendezvényeket tartanak világszerte, hogy felhívják a figyelmet az édesvízkészletek takarékos felhasználásának fontosságára. A Víz Világnapját az ENSZ jelölte ki, és 1992 óta tartjuk, tehát több mint egy évtizede szerveznek világszerte oktató és figyelemfelhívó kampányokat és programokat a Föld vízkészletével kapcsolatban. Az évek során különböző tematikában szervezik a programokat. Tegnap a Körösök Vízügyi Igazgatóság (ABAC) a Félixfürdőn tartott konferenciát. Idén Graţiela Gavrilescu szakminiszter is üzenetben üdvözölte a munkálatokat, amelyek a Thermal szállóban zajlottak. Ülésezett a Körösök Medencéjének Bizottsága, amelynek 17 különböző közintézmény a tagja, a prefektustól a vízügy helyi vezetőiig, 1997 óta működik és évente legalább kétszer ülésezik.

Dorel Dume, az ABAC vezetője sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a termálvíz kitermelésében is érintett SCT Felix részéről senki nem jött el. Mint ismeretes, a helyszínen súlyos gondok vannak a termálvíz illegális kitermelése miatt. „Nem véletlenül épp itt ülésezünk, ezzel is tudatosítani akarjuk, hogy a vízkészletek végesek”, célzott Dorel Dume. Claudiu Pop prefektus is kitért az ügyre. Kiemelte „Üdvözlöm az ABAC döntését, hogy épp Félixen tartják idén a Víz Világnapját. Épp e pillatatokban is ellenőrzések zajlanak itt, az illegális termálvíz-kitermelések felfedezése céljából. Fordulópnthoz érkezett Félixfürdő története, és csak észszerűvé tett fogyasztással maradhat meg annak, ami még ma.”

Felmérés

Más téma is napirenden volt. A rendezvényen ugyancsak szakértők vettek részt, de az ő véleményükre is kíváncsiak voltak. Ezért ott is terjesztették azt az információs csomagot, amelynek tartalmáról lapunkban már írtunk. Mint ismeretes, elvileg magánszemélyek is beleszólhatnak a vízügyi terv alakulásába – legalábbis az ő javaslataikat is várják. A 2016–2021 időszakban a Körösök medencéjében 110 millió eurót költenek majd különféle olyan vízügyi beruházásokra, amelyek ipari jellegűek. A 110 millió euró megoszlása a következő lesz: bányaipar (40.361.233 euró, azaz 37%); hulladékgazdálkodási ipar (25.988.000 euró, azaz 24%); kőolaj-kitermelés (17.993.000 euró, 16%); energetikai ipar (14.800.000 euró, 14%) vegyipar (10.033.000 euró, 9%).

Közviták

A közeljövőben is közviták lesznek, mivel a Körösök Vízügyi Igazgatóság minden érintett bevonásával akar konzultálni arról, hogy nézzen ki a 2016–2021-re szóló vízügyi terv végleges változata. Így március 20. – május 21. között például települési vezetőkkel folytatják az egyeztetést. Elvileg magánszemélyek is beleszólhatnak a terv alakulásába – legalábbis az ő javaslataikat is várják. Mégpedig július 22-ig, mailen, ide: dispecerat@dac.rowater.ro, faxon a 0259/444–237 számra, vagy postán. Ez év végén véglegesítik a tervezetet. December 22-én teszik azt közzé a szakhatóság honlapján: rowater.ro.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!