ERDON Helyi hírek

2015.03.02. 15:42

Elkezdődött az érettségi szimulálás

Több mint kilencezer Bihar megyei diák számára kezdődött el hétfőn délelőtt az érettségi írásbeli próbáinak szimulálása, a román nyelvvel és irodalommal. Megyénkben minden rendben zajlott.

Több mint kilencezer Bihar megyei diák számára kezdődött el hétfőn délelőtt az érettségi írásbeli próbáinak szimulálása, a román nyelvvel és irodalommal. Megyénkben minden rendben zajlott.

Claudiu Damian, a Bihar megyei tanfelügyelőség szóvivője elmondta, 4200 tizenegyedikest és 5200 tizenkettedikes jelenlétére számítanak Bihar megyében, a különböző osztályok eltérő tételeket kapnak, ezen belül pedig a reál és humán szakra járók is. A vizsgaszimulálás három órán keresztül tart, kilenctől tizenegyig, és minden tekintetben a valódi érettségihez hasonlóan zajlik – például ugyanúgy kamerák veszik fel a vizsga menetét, két felügyelő tanár tartózkodik az osztályteremben, ezenkívül a tételeket is ugyanúgy kapják meg és küldik tovább a tanintézetekhez, mint a „rendes” érettségin. Minden iskolában, ahol vannak líceumi osztályok, megszervezik az érettségi szimulálást.

Meglepetés

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában a legtöbben két óra alatt végeztek a feladatokkal. Humán, illetve reál szakos tizenkettedikesekkel volt alkalmunk beszélni. Előbbiek elmondták: első tételként egy szöveget kaptak, mellyel kapcsolatban kérdésekre kellett válaszolniuk, a második tétel egy 1150-300 szavat tartalmazó indokló szöveg megírása volt arról, hogy a fordítások hogyan befolyásolják a nemzeti irodalom műveit, harmadik tételként pedig Tudor Arghezi Testament című versét kellett elemezniük. „Az első könnyű volt, a második tételnél saját magadra kellett hagyatkoznod, a harmadikat pedig meg kellett tanulni” - mondta az egyik diák. Többen közülük arról számoltak be, hogy nem számítottak Arghezi versére.

A reál szakra járó tizenkettedikesek közül azok, akiket megkérdeztünk, a harmadik tételt találták nehéznek, ennek során George Bacovia, vagy Mihai Eminescu világszemléletét kellett bemutassák bizonyos költemények alapján.

Példásan

Ottjártunkkor találkoztunk Pető Csilla tanfelügyelővel is, aki ellenőrzésképp járt a tanintézetben, s aki kérdésünkre elmondta: dicséret illeti az Ady Endre líceum vezetőségét a szervezésért, minden példásan zajlott, pont úgy, mint egy igazi érettségin. Végül is a szimulálás lényege épp az, hogy a valódi megmérettetés ne érje őket meglepetésként, tette hozzá a tanfelügyelő.

Ma zajlik az anyanyelvi vizsga szimulálása azok számára, akik nem román tagozatra járnak, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból zajlik megmérettetés, ez utóbbi csak a tizenkettedikesek számára.

Az eredményeket március 12-én függesztik ki, s akárcsak az országos felmérő szimulálásának eredményeit, ezeket sem írják be a katalógusba, viszont megbeszélik majd a diákokkal és a szülőkkel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!