ERDON Helyi hírek

2015.03.08. 13:02

Besenyő Pista bácsi bölcselkedései a PKE-n

Laár Andrást legtöbben a L’art pour l’art Társulat Besenyő Pista bácsijaként ismerik. Abszurd karaktereivel a Társulat estjei mellett saját, önálló előadásain is találkozhatunk.

Laár Andrást legtöbben a L’art pour l’art Társulat Besenyő Pista bácsijaként ismerik. Abszurd karaktereivel a Társulat estjei mellett saját, önálló előadásain is találkozhatunk.

„Mi hülyeség, mi nem az?!” című estjében új eszmefuttatások hallhatók Besenyőtől, új versek a Költőtől, soha nem hallott mesék a kedves és jóságos Edebede bácsitól, és mindezek mellett néha előbukkan a művész filozofikus énje is, aki humorral átitatott, ám valójában komoly gondolatait osztja meg a publikummal.

Ki az a Laár András?

Nem ismerős a név? Besenyő Pista bácsi, vagy KFT zenekar – ezek már biztosan igen.

1955-ben született Budapesten. Tíz éves korától kicsit hegedült, kicsit zongorázott de igazából autodidaktaként fejlesztette zenei ismereteit. 1981-ben Bornai Tiborral és Márton Andrással megalapította a KFT együttest, amely azóta is működik. Első nagyobb sikerüket a Táncdalfesztiválon aratták Bábu vagy c. dalukkal, amelyet az tett különlegessé, hogy előadása közben a zenekar tagjai különös fehér maszkot viseltek és mozgásukkal a marionettbábukat utánozták. 1986-ban volt első önálló fellépése Budapesten a Török Pál utcai Pinceszínházban, amely nagyrészt Laár abszurd verseire épült, és amelyhez később Dolák-Saly Róbert is csatlakozott, s még ugyanezen évben megalakult a L’art pour l’art Társulat. Az ezt követő években színházi estjeik sikeresek voltak. A Társulat színházi televíziós műsoraiban legismertebb karaktere Besenyő István, aki ízig-vérig magyar, mindenben kötekedő és mindenben értelmet kereső ember. Legismertebb kifejezése, melyet gyakorta használ: Nooormális?!

1990-ben elvégezte a Kőrösi Csoma Buddhológiai Intézet buddhistapap-képző szemináriumát, majd 1993-ig buddhista filozófiát tanított a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

2013-ban megalapította vadonatúj együttesét, a Tündértantra Zenekart, melyben zenésztársaival – Laár-Sramkó Katalinnal, Barabás Bélával és Galántai Zsolttal – spirituális erőket megidéző, ökumenikus, azaz keresztény, hindu, buddhista és ősi javas hagyományokra épülő zenét játszanak.

Laár András március 11-én, este 7 órától a PKE dísztermében lép fel. A Borostyán Produkció által szervezett előadásra jegyeket csak a helyszínen lehet vásárolni diákoknak 15 lejért, teljes áron pedig 20 RON-ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!