ERDON Helyi hírek

2015.02.11. 13:46

Tűz pusztított a kéci parókián

Az elmúlt péntekről szombatra virradó éjszaka lángok csaptak fel a magyarkéci református parókia tetőterében. A tűz személyi sérülést nem, de jelentős anyagi kárt okozott.

Az elmúlt péntekről szombatra virradó éjszaka lángok csaptak fel a magyarkéci református parókia tetőterében. A tűz személyi sérülést nem, de jelentős anyagi kárt okozott.

A hatósági sajtóközlemény megfogalmazásában a tüzet rövidzárlat okozta, benne elégett az épület tetőzete 170 négyzetméteren. Mike Pál kéci lelkész "emberközelibb" szavaival ez így hangzik: "Éjfél után pár perccel tűz ütött ki a magyarkéci református parókián. A gyülekezetben azon a héten éppen imahét zajlott, a lelkészt és családját a vendégházban lakók riasztották. A kazánház gyulladhatott ki, egy kombinált bojler lángra kapott, arról terjedt tovább a tűz előbb a kazánház tetőzetére, majd onnan a parókia tetőzete is lángra kapott. A félóra alatt kiérkező tűzoltók a tetőt nem tudták megmenteni. Az oltást nehezítette az, hogy jó minőségű cseréplemez állt a tetőn, alatta teljesen deszkázott szaruzattal. A vastag, régi tapasztásnak köszönhetően megmenekült a a mennyezettartó szerkezetet, a tűz nem jutott be a lakótérbe. Személyi sérülés nem történt. A gyülekezet és a lelkészcsalád minden támogató imádságot örömmel fogad, eddig és ezután érkező adományt megköszön."

Épület- és közösségépítés

Mike Pál 1999-ben került a Margittához tartozó Kéc református gyülekezetének élére. A leromlott állagú templom és parókia feljavítása mellett a legalább annyira fontos közösségépítés is várt rá. A helyiek megérezték az építő lelkületet, papjuk mellé álltak, akinek külföldi kapcsolatai is kialakultak. Lapunkban időnként beszámoltunk a gyülekezet fejlődéséről, ami előbb a templom rendbetételét, és lehet mondani, modernizálását jelentette, majd következett a parókia, majd a vendégház, illetve az a konyha, ahol rászorulóknak adnak élelmet. A templom

dombja a falu közösségi életének is központja lett, idős és fiatal számára egyaránt, Kéc az egyházmegyei, sőt, az egyházkerületi "vérkeringésbe" is bekerült. A minapi szerencsétlenség kapcsán Mike Pál kérdésünkre elmondta: a tetőt pusztító lángokat nézve azt fájt neki a legjobban, hogy elenyészni látta a gyülekezetet támogató észak-ír barátok anyagi hozzájárulását és kétkezi munkáját. A Teremtőnek hála, a családnak nem esett baja, pillanatnyilag a vendégházban laknak.

Számlaszámok

Mike Pál elmondta: Amint lehet, rögtön megkezdik a helyreállítást, ennek érdekében azonnal megmozdult a gyülekezet, a barátok tábora. Bárki beállhat a segítők táborába, adományokat a következő számlaszámokra lehet küldeni: Számlatulajdonos – Titular cont: Parohia Reformata Chet; Bank: Banca Comerciala Romana – Sucursala Marghita; RO94RNCB0035022155330002 – Euro; RO24RNCB0035022155330001 – RON; CUI: 13220954.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!