ERDON Helyi hírek

2015.02.08. 16:16

Sikeres dzsesszkoncert volt

Mintegy négy órán keresztül élvezhette a közönség a csütörtök esti dzsesszkoncerten előadott örökzöld dallamokat, a nagyváradi Posticum alagsori termében – azaz a Jazzlandben.

Mintegy négy órán keresztül élvezhette a közönség a csütörtök esti dzsesszkoncerten előadott örökzöld dallamokat, a nagyváradi Posticum alagsori termében – azaz a Jazzlandben.

A jubileumi koncert során fennállásának negyed évszázadát ünnepelte a magyarországi Trio Midnight dzsesszegyüttes, s az est különleges meghívottja volt Tim Ries amerikai szaxofonista, a The Roling Stones Project kezdeményezője és vezetője. A projekt során a világhírű együttes számait új hangszerelésben jelentették meg, a dzsessz és a rock ismert személyiségeinek – többek között Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa – közreműködésével.

Spontaneitás

Az 1990-ben megalakult Trio Midnight együttest szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a közönség. 1995-ben elsők lettek az egyik legfontosabb európai tehetségkutató versenyen, a belgiumi Hoeilaartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta.

Számos rangos európai fesztiválon vettek részt. Az együttes kiforrott stílusa első sorban sztenderdekre és Oláh Kálmán kompozícióira épülő, ugyanakkor többféle irányzatot magába foglaló, kreatív kortárs dzsessz, melynek alapja a spontaneitás, és az improvizáció.

Balázs Elemér köszöntötte a Jazzlandet megtöltő közönséget, s mondta el, mennyire sokat jelent számára, hogy újraindul a dzsesszélet a Posticumban. Oláh Kálmántól, aki négy éve volt utoljára Váradon, megtudtuk: egyhetes ünnepi koncertsorozaton vesznek részt, ennek egyik állomása a nagyváradi Posticum. Miután bemutatta az együttes tagjait (Balázs Elemér - dob, Egri János - nagybőgő, Oláh Kálmán – zongora), kiemelte: külön öröm számára, hogy egy héten keresztül egy fantasztikus kollégával és baráttal lépnek fel, akit immár 25 éve ismernek: ő Tim Ries, a New york-i dzsesszélet meghatározó alakja, akivel rengetegszer léptek fel mind Európában, mind NewYorkban. A későbbiek során Tim Ries is kihangsúlyozta, hogy öröm számára ez a fellépés.

Örömmel

A elkövetkezendő négy órán keresztül a közönség nagy átéléssel és hozzáértéssel játszott dzsessz-örökzöldeket hallgathatott – az előadás nemcsak a hallgatóság, hanem láthatóan a zenészek örömére is szolgált. A szünetet követően tombolahúzás volt, majd további csaknem kétórás muzsikálás következett. A közönség állva tapsolta meg a produkciót.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!