ERDON Helyi hírek

2015.02.13. 14:51

Petőfi Apostola Váradon

A nagyváradi előadást örömmel - és végül az itt szokott hosszas tapssal - fogadta a közönség.

A nagyváradi előadást örömmel - és végül az itt szokott hosszas tapssal - fogadta a közönség.

Nagyváradra is elhozta a számos más rendezvényéről (nagy sikerű koncertek, előadások) is ismert Borostyán Produkció és a Partiumi Magyar Művelődési Céh Petőfi egyik klasszikusának színpadra alkalmazott változatát. Olasz Szabó Soma debreceni színművész Az apostol című elbeszélő költeményt adta elő csütörtök délután a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében. Mostanság ismét újdonságnak számít, hogy az eredeti szöveget teljes egészében, húzás nélkül adta elő. Három évi tervezés és felkészülés előzte meg a produkciót, amelynek története azért is viszontagságos, mert a művész először Miskolcon, elsősorban diákoknak szerette volna bemutatni, de igazgatóváltás történt, és az új vezető - az előadás megtekintése nélkül - kijelentette, hogy nem hisz ebben a műben, nem érdekli, tehát nem tudja támogatni, és az előadó szerződését sem hosszabbította meg. Végül 2012. április 18-án Debrecenben mutatta be először az elbeszélő költeményt. Egy széken ülve a teljes művet két felvonásban, két és fél óra terjedelemben adta elő. A szöveget zenei betétek is erősítik, melyet Nagy Nándor, zeneszerző, a Miskolci Nemzeti Színház egyik kórustagja segítségével állítottak össze, Mozart-művekből. Hasonlóan egyszemélyes előadásként játszotta egyébként Petőfi Bolond Istók című művét egy színházi nevelési program részeként tavaly ősztől idén tavaszig, a Debreceni Egyetemen.

Előadó és közönsége

Olasz Szabó Soma különben O. Szabó István Jászai-díjas színművész fia. Pályáját szabadfoglalkozásúként kezdte, játszott többek közt a Vígszínházban, az Evangélium Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a debreceni Csokonai Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban. A színészet mellett színpadi beszédet és versmondást tanít. A nagyváradi előadást örömmel - és végül az itt szokott hosszas tapssal - fogadta a közönség. Az apostol ritmusos (időmértékes) szabadvers - a kiemelkedő egyéniség és a társadalom viszonyát mutatja be, történetbe ágyazva. A mű Pesten született 1848 júniusa és szeptembere között. Petőfi Sándor szabadságharc alatt szerzett műveinek egy része, köztük Az apostol is önéletrajzi ihletésű, illetve bizonyos értelemben a szerző saját sorsát kivetítő mű. Olasz Szabó Soma kellemes dikcióval, néhány könnyű, egyszerű dramaturgiai és rendezési megoldással adta elő a klasszikus alkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!