ERDON Helyi hírek

2015.02.03. 12:26

Okostelefonnal Nagyváradon

Hasznos információkat kínál Nagyváradról és Félixfürdőről az Oradea City App ingyenes okostelefonos alkalmazás, melyet kedden mutattak be a váradi városházán.

Hasznos információkat kínál Nagyváradról és Félixfürdőről az Oradea City App ingyenes okostelefonos alkalmazás, melyet kedden mutattak be a váradi városházán.

Halad a korral a nagyváradi önkormányzat is: ennek az eredménye az általa megrendelt és működtetett Oradea City App nevű okostelefonos alkalmazás, amelyről Eduard Florea városmenedzser és Mihai Jurca az Egyesület a Turizmus Támogatásáért nevű szervezet képviselője beszéltek kedden a sajtó képviselőinek. Az Android és IOS operációs rendszerekben működő, száztíz megabyte-os alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store internetes alkalmazás áruházakról, és egyik nagy előnye az, hogy a letöltés után már nincs szükség internetkapcsolatra a használatához. Az alkalmazáson minden információ helymeghatározáshoz kötött: meg lehet tudni a segítségével, hol vannak a városban patikák, kórházak, hotelek, éttermek, turisztikai látnivalók Nagyváradon és Félixfürdőn. Az alkalmazással kideríthető, hogy hol vannak parkolási lehetőségek a városban, illetve a tömegközlekedési eszközök útvonala is megjeleníthető az alkalmazás segítségével, sőt, az Oradea City App-el villamosjegyet és parkolási jegyet is lehet vásárolni. Külön szekciót képeznek az alkalmazáson belül a városban zajló események.

Eduard Florea városmenedzser elmondta: város célja az, hogy ennek az alkalmazásnak a segítségével több és könnyebben hozzáférhető információt biztosítson a helyieknek, illetve az ide érkezőknek, hogy növelje Nagyvárad valamint Félixfürdő ismertségét, és hogy tájékoztató felületet biztosítson a különböző eseményszervezőknek. Florea elárulta, hogy az Oradea City App és a már működő Oradea City Report internetes program összesen 18 ezer eurójába került a városnak, és egy helyi programozó cég fejlesztette ki azokat. A városmenedzsertől megtudtuk, hogy ebben az applikációban kilencvennyolc nagyváradi és félixfürdői turisztikai célpont leírása és helymeghatározása szerepel, ugyanakkor a hotelek, éttermek, patikák, bankautomaták, villamos- és buszmegállók, parkolók helymeghatározására is szolgál. Az alkalmazás egyik fontos jellemzője ugyanis a helymeghatározáshoz kötött információ. A használó meghatározhatja azt, hogy éppen hol van a városban, és az alkalmazás segítségével megjelenítheti azt az útvonalat, amelyen eljuthat a kijelölt bankautomatához, hotelhez, parkolóhoz, stb.

Eseménytár

Az alkalmazás fontos része az eseménytár, amelyen össze kívánják gyűjteni az összes, a városban zajló eseményt. A város által szervezett programok természetesen alapból rajta vannak az alkalmazáson, mindazonáltal az önkormányzat azt szeretné, ha a különböző eseményszervezők is feltöltenék eseményeiket oda. Ennek kapcsán Mihai Jurca az Egyesület a Turizmus Támogatásáért szervezet képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy azok, akik az Oradea City App-on akarják hirdetni eseményeiket, küldjenek emilt a turism@oradea.ro emilcímre, ahonnan egy felhasználónevet és egy jelszót kapnak, ezt követően pedig szabadon feltölthetik eseményeiket az applikációra. Fontos részlet, hogy az eseményszervezőknek az esemény helyszínének megjelölésekor nem postacímet, hanem a helyszín gps-koordinátáit kell megadniuk. Hozzátette, hogy az alkalmazáson hirdetett eseményekért mindig az esemény szervezője vállalja a felelősséget, vagyis az önkormányzat nem vonható felelősségre a külső szervezők által feltöltött eseményekre vonatkozó információk pontosságát, sem pedig maguknak az eseményeknek a megszervezését illetően. Elhangzott továbbá, hogy a felhasználók beállíthatják azt, hogy értesítést kapjanak a városban megszervezendő eseményekről. Mihai Jurca elmondta, hogy a közelmúltban küldtek meghívókat különböző hoteleknek, éttermeknek és eseményszervezőknek, és továbbra is várják a visszajelzéseket annak érdekében, hogy az alkalmazás a lehető legteljesebb információkat biztosíthassa ebből a szempontból. Az Oradea City App ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store alkalmazás áruházakról. Az alkalmazás egyelőre csak román és angol nyelven működik, de március végére elkészül annak magyar nyelvű változata is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!