ERDON Helyi hírek

2015.02.12. 17:06

Nem változik az álláspont

A nagyváradi helyi tanácsban a liberálisok és az RMDSZ közötti konfliktusos ügyekben nem fog változni a magyar érdekképviselet álláspontja azok után, hogy a szövetség Huszár Istvánnak alpolgármesterré választásával bekerült a helyi önkormányzat vezetésébe.

A nagyváradi helyi tanácsban a liberálisok és az RMDSZ közötti konfliktusos ügyekben nem fog változni a magyar érdekképviselet álláspontja azok után, hogy a szövetség Huszár Istvánnak alpolgármesterré választásával bekerült a helyi önkormányzat vezetésébe.

Hivatalosan kilenc liberális helyi tanácsos kezdeményezte Ovidiu Muresan alpolgármester leváltását, és a kezdeményezést meg is szavazta a tanács liberális és RMDSZ-es frakciója a helyi tanács csütörtöki ülésén. Az Ovidiu Muresan leváltásáról szóló hivatalos indoklást Dan Octavian a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójának a vezetője olvasta fel az ülésen. Elhangzott, hogy Muresan leváltását objektív szükségszerűség indokolja, hiszen az alpolgármester már nem tudja biztosítani a helyi tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek a támogatását a városvezetés által előterjesztett projektekhez. Ugyanakkor az indoklás felidézi azt is, hogy Muresan több projektet kezdeményezett alpolgármesterként, amelyeket aztán a tanácsban nem szavazott meg. Az indoklás leszögezi azt is, hogy egy stabil, kétharmados többség biztosítása érdekében egy új alpolgármestert kell választani. Ezt követően Ilie Bolojan, a város polgármestere kért szót, kifejtve azt, hogy a 2012-ben a város irányítását átvevő PNL-PSD koalíció számos hasznos projektet kezdeményezett, tavaly viszont olyan politikai események történtek, amelyek oda vezettek, hogy már nem működött optimálisan ez a koalíció. A polgármester az USL- szövetség szétszakadását, az EP-választásokat és az államfőválasztást nevezte ilyen politikai fejleménynek, de megemlítette annak a jogszabálynak az elfogadását is, amely lehetőséget biztosított a helyi és megyei tanácsok tagjainak, polgármestereknek, megyei tanácselnököknek, hogy pártot váltsanak, ami szintén rontotta a viszonyt a PSD és a PNL között. Ez oda vezetett, hogy a nagyváradi helyi tanácsban már nem volt egy stabil kétharmados többség. „A város irányításához elegendő az egyszerű többség is, viszont mi azt akarjuk, hogy Nagyvárad fejlődjön, amihez kétharmados többségre van szükség, például a kisajátítások megszavazásánál” - fogalmazott a polgármester. Bolojan hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben két lehetőség állt a városvezetés előtt: vagy új lendületet adnak a meglévő egyezménynek, vagy új koalíciót hoznak létre. „Ebben a helyzetben azt a döntést hoztuk, amelyet én személyesen felvállalok, hogy az RMDSZ-es kollégákkal alakítsunk új többséget” - jelentette ki Bolojan. A polgármester a továbbiakban kifejtette, hogy vannak pártok, amelyek helyi szinten autonóm módon működnek, és vannak pártok, amelyek szigorú hierarchia szerint működnek. Mint mondta, ez a különbség a PNL és a PSD között, ez utóbbi pártban ugyanis a nagyváradi PSD frakció folyamatosan utasításokat kapott a párt megyei vezetésétől arra nézvést, hogy a városnak mely projektjeit támogassa, és melyiket nem. Bolojan elismerte, hogy ezzel Muresan kellemetlen helyzetbe került, hiszen alpolgármesterként felvállalt olyan kezdeményezéseket, amelyeket éppen a helyi tanács PSD-frakciója nem szavazott meg. Végezetül Bolojan leszögezte: „Ez a döntés nem jelenti Ovidiu Muresan megbüntetését, hanem ez egy adminisztratív határozat, ami a város működésének hatékonyabbá tételéhez szükséges”.

Politika és morál

Ezt követően a leváltás előtt álló Ovidiu Muresan szólt a tanácsosokhoz, leszögezve, hogy ő és pártja minden olyan ígéretének eleget tett, amelyet a 2012-es helyhatósági választások kampányában az USL-szövetség keretében tettek, de mint mondta: „nem ígértünk Ferdinánd szobrot, nem ígértük a múzeum átköltöztetését”, utalva azokra a helyi tanácsi határozatokra, amelyeket a PSD-frakció nem szavazott meg. Muresan elmondta, hogy bár politikai szempontból meg tudja érteni a városvezetésnek ezt a döntését, morális szempontból viszont semmiképpen sem, hiszen mint mondta: „mi nyertük meg a választásokat 2012 júniusában, és most azok kerülnek a város vezetésébe, akik elvesztették a választásokat 2012-ben”. Muresan beszéde után ő maga és a teljes PSD frakció tagjai kivonulnak az ülésteremből, így az ő leváltásáról és az új alpolgármesterről is csak húsz tanácsos szavazott. Ovidiu Muresan alpolgármester leváltása mellett tizenkilencen voksoltak, de volt egy ellenszavazat is. Mint Ilie Bolojan polgármestertől megtudtuk, a független Teofil Filimon jelezte neki azt, hogy nem akarja Muresan leváltását megszavazni, lévén, hogy ezt ő a pártok közötti egyezség részének tekinti, amihez neki semmi köze. Ugyanakkor viszont Huszár István megválasztásakor is hasonló eredmény született: tizenkilenc tanácsos megszavazta azt, hogy ő legyen az új alpolgármester (több jelölt nem volt), viszont volt egy érvénytelen szavazat is.

Nem változik

Megválasztása után Huszár István a terveire vonatkozó kérdéseire válaszolva lapunknak elmondta: „szeretném a nagyváradi magyarság érdekeit képviselni, ami úgy érzem, hogy az utóbbi időben eléggé el volt hanyagolva tekintettel arra, hogy nem voltunk benne a városvezetésben, és azt szeretném, hogyha a magyar közösség képviselete az elkövetkező időszakban ismét erőre kapna.” Konkrét tervekről azonban nem adott tájékoztatást az új alpolgármester, akitől azt is megkérdeztük, hogy azokban a kérdésekben (pl. főtér felújítása, múzeumáthelyezés, Várad és Szentmárton fúziója), amelyekben az elmúlt években folyamatos volt az ellentét RMDSZ frakció és a városvezetés között, lesz-e bármilyen változás az RMDSZ álláspontjában azok után, hogy immár a szövetség is a városvezetés része. Huszár István erre így válaszolt: „az RMDSZ frakció továbbra is kiáll az elvei mellett, és azok a javaslatok, amelyeket mi tettünk, a város érdekeit szolgálták”. Ugyanezt a kérdést feltettük Ritli László Csongornak, a helyi tanács RMDSZ-frakcióvezetőjének is, aki leszögezte: „Ezekben az ügyekben semennyiben nem változik a véleményünk.”. Huszár István egyébként átveszi Ovidiu Muresan összes hatáskörét átveszi, azaz az Ingatlankezelőség, a gazdasági igazgatóság és a szociális és közösségi ügyek hivatalának a munkáját fogja koordinálni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!