ERDON Helyi hírek

2015.02.03. 15:20

Nagyváradi sminkes a budapesti kulisszák mögött

Lakatos Laura neve sok váradinak (és nemcsak) ismerősen csenghet. Ez nem a véletlen műve: itt született, nőtt fel, ám ő az, aki sminkesként magyarországi tévés produkciókban közreműködik, s mint kiderült, szakmája világversenyeire is készül.

Lakatos Laura neve sok váradinak (és nemcsak) ismerősen csenghet. Ez nem a véletlen műve: itt született, nőtt fel, ám ő az, aki sminkesként magyarországi tévés produkciókban közreműködik, s mint kiderült, szakmája világversenyeire is készül.

Miközben nézzük a magyarországi tévécsatornákon a különböző tehetségkutatókat, esetleg örülünk is az azon szereplő földink eredményének, vagy éppen csillogó-villogó szórakoztató műsor köti le egyik-másik esténket, nem is gondolnánk, hogy ezek háttérben is találhatunk olyan, a maga szakmájában kimagasló alkotót (nem túlzás a megfogalmazás), akit éppenséggel ismerhetünk egykori iskolájából, vagy a szomszéd utcában felnőve lehet ismerős az arca. A nagyváradi Lakatos Laura sminkeskét olyan produkciókban dolgozik, mint a Megasztár, a Sztárban sztár, A Dal, a Nagy duett. Kérdéseimre örömmel válaszolt, sőt, olyan "kereken" fogalmazott, hogy inkább ezennel át is adom neki a szót: ismerje meg a kedves olvasó Lakatos Lolát!

Két kezemmel megvalósítani...

Nagyváradon születtem, ott is nőttem fel és ott töltöttem középiskolás éveimet is. Érettségi után Kolozsvárra mentem színháztudomány szakra, ahol három nagyon szép és hasznos évet töltöttem, ami után a szerelem Finnországig vitt, ahonnan már együtt Budapestre költöztünk, és ott élünk most is. A sminkes szakma nem pont úgy jött, mint ahogyan a mesebeli történetekben szokott ez elhangzani, hogy pici koromtól kezdve csak erre vágytam és aztán ez is lettem, nem volt ilyen egyértelmű. Minidig is érdekeltek a művészetek és hamar egyértelművé vált, hogy valamilyen művészeti irányba fogok pályát választani, így jött a színház is. Viszont azt is tudtam, hogy nem elméleti szakember szeretnék lenni, hanem gyakorlati, a két kezemmel szeretném megvalósítani az ötleteimet. Igaz, hogy mindig érdekelt a sminkelés, mindig nagyon kreatív és szép szakmának tartottam, amire vágytam, de fordulatos volt, az út amíg végül ide jutottam. Amikor már tudtam, hogy nem Finnország a jövő, akkor elkezdtem interneten keresni a budapesti sminkes képzéseket, és ahogy sminkesekről olvastam, feltűnt, többen említették, hogy Sipos Zita sminkmesternél tanultak. Ezért úgy gondoltam, hogy őt kell felkeresnem, miután pedig megtaláltam, ott is ragadtam, ez 2012 januárjában történt.

Háromból kettő

Elkezdtem a smink tanfolyamot és picivel később a kozmetikus iskolát is, mert úgy gondolom, hogy ez a két szakma nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz, kiegészítik egymást, és ezért együtt érdemes csinálni őket. A mesterem által már tanulóként lehetőségem nyílt olyan tévés produkciókban részt venni, mint a Megasztár utolsó szériája, a Sztárban sztár, a Nagy duett, a Kasza! vagy például a Dal, valamint reklám forgatásokon és fotózásokon, amiknél mélyebb vizet el sem képzelhettem volna ahhoz, hogy a szakmával megismerkedjek, lássam hol a helye egy sminkesnek és hová kell fejlődnöm. Az iskola befejezése után a tavalyi év már munkával és versenyzéssel telt. A versenyzés nagyon fontos része a sminkes szakmának, mert a legjobb lehetőség a fejlődésre. Egy nagyon sikeres évet zártam, mert három versenyen indultam, amiből kettőt megnyertem, egyen pedig második helyezést értem el. Minden versenyen előre meghatározott téma van, így a témához illeszkedő sminket találunk ki, amit nagyon sokat gyakorolunk, azért, hogy amikor eljön a verseny napja akkor már a legjobb tudásunk szerint tudjunk teljesíteni, abban az 50-60 percben, ami adva van a smink elkészítésére. Tehát nem elég szépen dolgozni, de nagyon gyorsnak is kell lenni.

Smink mellé teljes styling

A modelljeinket mi keressük meg, az ő arcukhoz igazítjuk a sminket, amit aztán mindenkin gyakorolunk, akin tudunk, olyan sokszor ahányszor csak tudjuk. És minden gyakorlásban van olyan részlet, amiről kiderül, hogy még szépíteni kell rajta, pontosabban kell kidolgozni, más színt kell használni, vagy szebben kell satírozni. A maximalizmus legalább annyira fontos, mint amennyire megnehezíti a dolgunkat. A smink mellé pedig teljes stylingot várnak el a versenyen, tehát ruhát és hajat, ami a témához és a modellhez is illeszkedik. A felkészülésekben nagyon nagyon sok segítséget kaptam a mesteremtől, aki segített kitalálni az alap koncepciót és számtalanszor látta a gyakorlásaimat, mindig hozzáfűzött valamilyen építő kritikát a munkámhoz, így alakult ki a végleges smink. A két tavalyi győzelmem eredménye pedig, hogy idén két Európa bajnokságon is részt vehetek, az egyik március végen lesz Düsszeldorfban, a másik októberben Münchenben.Váradot ma is nagyon szeretem, amikor tehetem haza megyek, hiszen ott a családom és sok barátom is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!