ERDON Helyi hírek

2015.02.24. 15:30

Nagyobb átlagbér, kisebb hozzájárulás

A cégek társadalomvédelmi hozzájárulása csökkent, nőtt viszont a bruttó átlagbér. Erről és sok minden egyébről esett szó a Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál tartott keddi sajtótájékoztatón.

A cégek társadalomvédelmi hozzájárulása csökkent, nőtt viszont a bruttó átlagbér. Erről és sok minden egyébről esett szó a Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál tartott keddi sajtótájékoztatón.

Ez év elejétől kezdődően az országos bruttó átlagbér 2232 lejről 2415 lejre nőtt, ebből kifolyólag 845 lej lett a bruttó minimálbér (az átlagbér 35%-a), a minimális társadalomvédelmi hozzájárulás 222 lej lett (ez a minimálbér 26,3%-a), a maximális hozzájárulás összege pedig 3.176 lej. Azok is fizethetik a társadalombiztosítási hozzájárulást, akik éppen nincsenek alkalmazásban, annak érdekében, hogy a régiségük nőjön. Van lehetőség arra, hogy egyszerre több hónapot fizessenek, de soha nem visszamenőleg, tudtuk meg Leontin Ţîrle igazgatótól. Jelenleg csaknem 900 azoknak a személyeknek a száma, akik bár nem dolgoznak, fizetik a hozzájárulást, egy részük külföldön tartózkodik.

Változások

Ugyancsak a bruttó átlagbér módosulása vonta maga után a nyugdíjpont emelkedését is – jelenleg 830,2 lej – a biztosítottnak, illetve a biztosított családtagjának járó temetkezési segély módosulását, melynek összege 2.415, illetve 1.208 lej lett. Ezzel egyidejűleg újabban 665 lej jár a személyi gondozóknak – ez a nyugdíjpont 80%-a - a nyugdíjasoknak járó szociális juttatás, azaz a legkisebb nyugdíj összege pedig 350 lejről 400 lejre nőtt.

Egy másik, januártól életbe lépő változás az, hogy az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulása ugyan változatlanul 10,5%, de ezen belül 4,5-ről 5%-ra nőtt az az összeg, amelyet a magán nyugdíjalapokba fizetnek, a munkaadók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás pedig 5 százalékkal csökken. Így a teljes hozzájárulás az állami nyugdíjalaphoz (azaz a munkavállalóé és a munkaadóé) átlagos munkakörülmények esetén 26,3%, különleges munkakörülmények esetén 31,3%, speciális munkakörülmények esetén pedig 36,3%.

Nincsenek lényeges változások a gyógyüdülőjegyekkel kapcsolatban, eddig 1876 jegy jutott Bihar megyének, tavaly pedig összesen 6580 jegyet osztottak ki.

Lehetőségek

Bihar megyében a nyugdíjasok száma nagyjából megegyezik a biztosítottakéval: 162082 nyugdíjas szerepel a pénztár nyilvántartásában, a biztosítottak száma pedig 183307 az adatok szerint, de ebben nem szerepelnek a bankok, a CFR, valamint az Electrica alkalmazottai, ugyanis ezeknek a vállalatoknak a székhelye nem Bihar megyében van.

Egy újdonsággal is szolgáltak a nyugdíjpénztárnál: ez év elejétől egy olyan alkalmazást lehet igénybe venni a megyei intézmény honlapján (www.cjpensiibihor.ro), mellyel azok a személyek, akik nyugdíjaztatáshoz szükséges dossziéikat szeretnék benyújtani, online bejelentkezhetnek egy bizonyos időpontra, s így megkerülhetik a sorban állást. Ezt legalább egy nappal a kívánt dátum előtt lehet megtenni, s az időpont hétfőtől csütörtökig 8-tól 16 óráig lehetséges. Egyelőre mindössze négyen vették igénybe ezt a lehetőséget, tudatta a nyugdíjpénztár igazgatója. Egyúttal az országos pénztár honlapján (www.cnpp.ro) továbbra is van lehetőség arra, hogy az alkalmazottak megnézzék, hogyan állnak a társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetésével, mennyire lelkiismeretesen fizeti a hozzájárulást a cég, ahol dolgoznak. Ahhoz viszont, hogy ezt az alkalmazást igénybe vehessék, a kitöltött és aláírt formanyomtatványt személyesen kell elvinniük a nyugdíjpénztárhoz, a személyazonossági okirattal együtt. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez azért szükséges, nehogy avatatlan személyek jussanak hozzá a bizalmas adatokhoz.

Az igazgató elmondta: hatalmas mennyiségű kérvényt kell elbírálniuk, tavaly például több mint 18 ezret, ezek legnagyobb része a nyugdíjak átszámítására vonatkozik, ezt követik a nyugdíjdossziék, továbbá az úgynevezett különleges törvények által megszabott összegek újraszámítására, illetve a házaspár elhalálozása után járó segélyre vonatkozó kérvényeké. 2125 személy számára tették lehetővé, hogy a nyugdíjat külföldön kapja kézhez – többnyire olyan személyekről van szó, akik régen kivándoroltak, elérték a nyugdíjkorhatárt és szükségük van arra, hogy a Romániában ledolgozott évek számát is figyelembe vegyék a nyugdíj kiszámításakor. A tavalyi év folyamán 1722 panasz érkezett a nyugdíj összegével kapcsolatban, 523 esetben a régiséghez fűződött az észrevétel. A közönségszolgálati osztályra összesen csaknem két és fél ezer panasz érkezett tavaly.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!