ERDON Helyi hírek

2015.02.11. 13:53

Készülőben a mobilitási terv

Nagyvárad-Szerdán a városházán sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan váradi polgármester. A város jövőbeli fejlődése szempontjából lényeges önkormányzati befektetésekről, elképzelésekről beszélt.

Nagyvárad-Szerdán a városházán sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan váradi polgármester. A város jövőbeli fejlődése szempontjából lényeges önkormányzati befektetésekről, elképzelésekről beszélt.Ilie Bolojan polgármester szerdai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: amennyiben a vonatkozó előterjesztést a mai tanácsülésen megszavazzák, a tendereztetés után folytatódhat Nagyvárad távhőrendszerének korszerűsítése. Összesen 20.284 méter hosszan fogják a régi csöveket kisebb átmérőjűvé cserélni, és a város húsz övezetében zajlanak majd munkálatok.

Ezek a következőek: Creangă tér- Eminescu/Szaniszló utca- Dunării/Sal Ferenc utca- Magheru/Sztaroveszky utca- Park utca- Bunyitay liget- Codrului utca- vasúti híd- Barierei utca- Dragoș Vodă utca; Eforiei utca; az Uzinelor utca és a Borsi út kereszteződése; a Tudor Vladimirescu/Körös utca Oneștilor és Shakespeare utcák közötti szakasza; a Tudor Vladimirescu/Körös utca Roșiorilor utca és Duiliu Zamfirescu utca/Dudek sikátor közti szakasza; a Decebal sugárút/Vitéz utcának a Simion Bărnuțiu utca és az Emanuel templom közötti része; a Shakespeare utcának a Simion Bărnuțiu utca és Splaiul Crișanei utca közötti szakasza, beleértve a Decebal-hídat is; a Sucevei/Vámház utca- Horea út- Sextil Pușcariu utca- Belényesi út- Pece-patak; a Mihai Viteazul/Zárda utcának a Vasile Alecsandri/Zöldfa utca és Horea út közötti része; a Traian park/Széchenyi tér- Continental Hotel közötti rész; a Cicero utca- Arieșului utca- Belényesi út- Teiului/Hársfa utca; a Leonardo da Vinci utca; az ICRA-hoz és a 890. számú hőközponthoz való csatlakozás; az Oneștilor utca; az Aviatorilor- Buzăului- Henryk Ibsen- Călinului utcák; a Henri Coanda, Xenopol és Richard Wagner utcák, valamint a Simion Bărnuțiu utcán az 521-es hőközponthoz való csatlakozás.

Dokumentációk

Az elöljáró ugyanakkor azt is bejelentette, hogy két fontos dokumentációt is előkészít az önkormányzat, melyekre uniós forrásokat szeretnének lehívni. Az egyik a városfejlesztési stratégia, a másik pedig az urbanisztikai mobilitási terv. Utóbbit az Európai Bizottság is megköveteli, s arra vonatkozik többek közt, hogy a lakosság, illetve a munkavállalók hogyan tudnak tömegközlekedési eszközöket igénybe venni Váradon, illetve eljutni oda és vissza a metropolisz övezethez tartozó településekről, hány földutat kell leaszfaltozni, milyen autóbuszokat kellene beszerezni, hogyan lehetne bővíteni a villamosvonalakat, parkolóhelyeket, járdákat és kerékpárutakat létesíteni.

Elhangzott még az is, hogy a termálvízzel való távhőszolgáltatás várad-szőlős negyedbeli további bővítését célzó projekt gyakorlatba ültetése jelenleg azért stagnál, mivel a közvetítő szerv hibája miatt késik a finanszírozás, és ezért a helyhatóság perindítást fontolgat. Szintén a városfejlesztéshez kapcsolódó hír, hogy az önkormányzat egy francia céget bízott meg egy 20 ezer euró értékű hatástanulmánynak az elkészítésével, mely egy közúti aluljáró építésének lehetséges következményeit, esélyeit vizsgálja az új városközpontban a körforgalom és az ortodox katedrális közötti részen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!