ERDON Helyi hírek

2015.02.10. 11:17

Előfordul, hogy leáll a rendszer

Immár második hete működik párhuzamosan a hagyományos biztosítási rendszer a kártyaalapú egészségbiztosítással. Az első napok tapasztalatairól dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvost kérdeztük.

Immár második hete működik párhuzamosan a hagyományos biztosítási rendszer a kártyaalapú egészségbiztosítással. Az első napok tapasztalatairól dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvost kérdeztük.Dr. Ilyés Károlytól megtudtuk: olykor a rendszer működik és alig több mint két perc alatt megtörténhet a kártyák aktiválása, azaz a négy nullából álló kód helyettesíthető az egyéni PIN-kóddal, s ilyenkor egyúttal ellenőrizhető azt is, hogy a biztosított tényleges adatai szerepelnek-e a kártyán. Máskor viszont a rendszer lassú – akkor bizony idegeskedés van – illetve csak részben, vagy egyáltalán nem működik.

Otthon felejtik

Megesik, hogy a rendszer kiírja, hogy a szerver nem válaszol, máskor az egyik leolvasóval működik, a másikkal nem (ebben a rendelőben ugyanis kettő van, de nem ez a jellemző). „Én kétlem, hogy májustól rá lehetne térni a kizárólagos kártyás rendszerre, egyrészt sokan vannak, akik még nem aktiválták a kártyájukat és a rendszeren is sokat kell még javítani” - vélekedik a háziorvos. A kizárólagos kártyarendszer bevezetésétől számítva egy egyszerű orvosi vizsgálathoz is elengedhetetlen lesz a kártya használata, ekkor már komoly gondot okozna, ha nem megfelelően működne a számítógépes program.

A háziorvos egyúttal arra is felhívta a figyelmet: mindenki, aki a kártya birtokába jutott, hozza azt magával a konzultációra – jelenleg sajnos szinte minden harmadik páciens elfelejti – viszont senki ne jöjjön csupán a kártya aktiválásáért, ezzel ugyanis indokolatlan pluszmunkát ró a háziorvosra.

Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) vezetője lapunk kérdésére ugyancsak azt mondta: elegendő az első konzultáció alkalmával aktiválni a kártyát, akár a háziorvosnál, akár a szakorvosnál, külön emiatt nem kell orvoshoz fordulni.

Mint megtudtuk, a napokban a megyei CAS képviselője átadta az utolsó, harmincezer kártyából álló szállítmányt a Román Posta képviselőjének, most már napok kérdése, hogy eljussanak Váradra és a postások elkezdjék kiosztani ezeket. Elvileg most már mindenkinek, aki jogosult, de eddig sem a postán keresztül, sem a biztosítási pénztárnál jelentkezve nem jutott a kártyához, meg kellene kapnia, tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!