ERDON Helyi hírek

2015.02.23. 16:51

Elkezdődött a felmérő szimulálás

Részben könnyűnek, részben pedig nehéznek tartották a tételeket azok az általunk megkérdezett magyar tagozatos nyolcadik osztályosok, akik részt vettek az országos felmérő szimulálásán.

Részben könnyűnek, részben pedig nehéznek tartották a tételeket azok az általunk megkérdezett magyar tagozatos nyolcadik osztályosok, akik részt vettek az országos felmérő szimulálásán.

A hétfői, román nyelvből és irodalomból zajló vizsgaszimulálás során két tételt kaptak a diákok. Az első egy megadott dojna volt, mellyel kapcsolatban különböző kérdésekre kellett válaszolniuk. Egyebek mellett a szöveg sajátosságai alapján be kellett bizonyítaniuk, hogy dojnáról van szó, találniuk kellett a szövegben hasonlatot, illetve jelzőt. A második tétel alapját egy honlapról származó, népi szokást leíró szövegrészlet volt, ezt elemezniük kellett, illetve egyéb, ezzel kapcsolatos kérdéseket is kaptak. Az általunk megkérdezett diákok az első tételt találták nehezebbnek, mint mondták, a dojnáról keveset tanultak.

A szimulálás amúgy rendben zajlott, a résztvevők időben kapták meg a tételeket; az Ady Endre középiskolában vizsgázó diákok közül a legelsők már fél tizenegy körül kijöttek e teremből.

Amint Claudiu Damian, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője lapunk kérdésére elmondta, várakozásaik szerint mintegy 5700 tanulónak kellene részt vennie a szimuláláson Bihar megyében. Minden olyan tanintézetben megszervezik az országos szimulálást, ahol vannak nyolcadikosok, de a tanórákat is megtartják a többi diák számára.

A megmérettetés nem kötelező, nem lesz semmilyen következménye annak, ha egy diák hiányzik, s a jegy sem kerül be az ellenőrzőbe. A szimulálás célja első sorban az, hogy a diákok mérjék fel tudásukat és tanáraik is alkossanak egy képet erről és az eredmények alapján vegyék majd át a tananyagot a tanulókkal. A szimulálás eredményeit egyénileg és csoportosan is megbeszélik majd, mind a diákokkal, mind a szülőkkel.

Kedden matematikából mérik fel tudásukat a nyolcadikos diákok, szerdán pedig az anyanyelvi vizsga szimulálásán vesznek majd részt. A dolgozatok eredményét március 6-án teszik majd közzé a tanintézetekben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!