ERDON Helyi hírek

2015.02.08. 16:42

Csapatban a magyar nemzetért

Február 7-én nyolcadik alkalommal rendezték meg Nagyváradon sportemberek, közéleti személyiségek, művészek részvételével a jótékonysági sportbált a Partium Egyetemi Sportklub javára. Az eseményen részt vett Schmitt Pál, akit nemrég választottak a nemzet sportolójává.

Február 7-én nyolcadik alkalommal rendezték meg Nagyváradon sportemberek, közéleti személyiségek, művészek részvételével a jótékonysági sportbált a Partium Egyetemi Sportklub javára. Az eseményen részt vett Schmitt Pál, akit nemrég választottak a nemzet sportolójává.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházának dísztermében szombat este megrendezett sportbálon először a 2007-ben alakult egyetemi sportklub alapító elnöke, Tőkés Máté köszöntötte a meghívottakat, sorra üdvözölve a vendégeket, élükön Schmitt Pál világ- és olimpia bajnok vívóval, a Magyar Köztársaság volt elnökével, akit nemrég választottak a nemzet sportolójává a nemrég elhunyt Buzánszky Jenő labdarúgó helyére. A bál kezdetén néma főhajtással emlékeztek mind rá, mind az Aranycsapat többi tagjára, és az elmúlt évben elhunyt jeles magyar sportemberekre. Nyitóbeszédben Tőkés Máté elmondta: „Jóleső érzéssel tekintünk vissza arra a kilenc évre, amely a Partiumi Egyetemi Sportklub megalakulása óta eltelt. Büszkén gondolunk az utóbbi években elért egyre szebb eredményekre, amelyek sorát kezdhetnék a baráti grundfoci szintjén induló labdarúgócsapat megalakulásával, s folytathatnák a fokozatos előrelépés állomásainak számbavételével, gyermek- és ifjúsági csapataink létrehozásával, a Bozsik-programban elért eredményekkel vagy a két nemzet bajnoki címét is elnyert NAC centenáriumának megünneplésével.”

Nemzeti olimpiát

A bál fővédnöke, Schmitt Pál beszédének elején kiemelte Tőkés László jelentős szerepét a romániai rendszerváltás megteremtésében, majd anekdotázva emlékezett kor- és kartársaira, illetve hangsúlyozta a sport nemzetmegtartó szerepét. Többek között elmondta: „Minden területen hangsúlyoznunk kell a nemzeti együvé tartozást. A sport is olyan terület, ahol a nemzet egységét artikulálni lehet, illetve bemutatni, támogatni, hangsúlyozni kell. Ez nem csak törvénykezésről szól, hanem a kultúra, az oktatás, a művészet, a politika, a gazdaság minden területen ki kell álljunk egymásért, hogy érezzék az anyaországiak, a határon túliak és a világon mindenhol élő magyarok, hogy egy és oszthatatlan a magyar nemzet, és ehhez a magyar sport is hozzá tud járulni”. Schmitt Pál beszélt arról is, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság egy nappal korábbi ülésén támogatta egy magyar nemzeti olimpia megszervezésének az elképzelését. Hozzátette, hogy immár lehetőség van arra, hogy ne csak egyetlen város szervezzen meg egy olimpiát, ezért elképzelhető lehet az, hogy sikeres magyar pályázat esetén egyes versenyszámokat határon túli területekre szervezzenek ki.

Csapatmunkát

Tőkés László EP-képviselő, a Partiumi Keresztény Egyetem alapító elnöke ünnepi beszédében méltatta a fiatalok törekvését, a támogatókat, de szólt a sajátos romániai viszonyokról is, ahol nemcsak az egyéni vagy csapatteljesítmény sikerteremtő, hanem mindinkább a pénz is. A romániai viszonyok vonatkozásában kiemelte azt is, hogy a nacionalista és titkosszolgálati politika a magyarság körében is nagy károkat okoz. „Ebben a megosztottságban, amely nem turáni átok, hanem inkább a többségi megosztó politika eredménye, nagyon fontos, hogy tartjuk-e a frontot, hogy tudunk-e csapatban játszani, nemzetben, egyházban, városban, vagy éppenséggel a Magyar Olimpiai Bizottság keretében gondolkozni” – fogalmazott. Tőkés László kidomborította a sportmozgalom jelentőségét a határok fölötti nemzeti integrációban éppúgy, mint az ifjúság testi és szellemi épülésében. Hangsúlyozta a tömegsport fontosságát a professzionális versenysport mellett, a kapcsolattartást és csapatmunkát, az „itthoniak és otthoniak” egymásra találását.

Jótékonykodás

Az est nem csupán a futballról szólt, hiszen például az egykori jeles labdarúgók mellett – mint pl. Dunai Antal vagy Kű Lajos – jelen voltak az FTC baráti körének vezetői, Juhos Gábor maratonista, Varga Csaba alpinista, valamint sportvezetők, szakújságírók és diplomaták is. A jó hangulatról Pándy Piroska operaénekes, a Sanzon együttes és Komáromi Pisti gondoskodtak. Tombolahúzásra, illetve képzőművészeti alkotások és sportrelikviák aukciójára is sort kerítettek. Az aukción eladott tárgyakból befolyó összegeket, illetve az adományokat a Partium FC labdarúgócsapatának fenntartására fordítják. Az aukció és a tombolahúzás után kezdődött a kötetlen mulatság.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!