ERDON Helyi hírek

2015.02.08. 16:04

Antik kincsek a kincses városban

Kolozsvár egyik legrangosabb múzeumában, a Szépművészeti Múzeum kiállítótermeiben szokatlanul értékes, és rendkívüli érdeklődést kiváltó, nemzetközileg is figyelmet felkeltő vándorkiállítást nyitottak meg „Románia antik aranya és ezüstje” címmel („Aurul şi argintul antic al României”).

Kolozsvár egyik legrangosabb múzeumában, a Szépművészeti Múzeum kiállítótermeiben szokatlanul értékes, és rendkívüli érdeklődést kiváltó, nemzetközileg is figyelmet felkeltő vándorkiállítást nyitottak meg „Románia antik aranya és ezüstje” címmel („Aurul şi argintul antic al României”).

Maga az alapötlet 25 évvel ezelőtt Bukarestben fogalmazódott meg (Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti), melyet mindenik igazgató támogatott. Maga a feladat rendkívül nehéz, hiszen a tematika hatezer évet ölel fel. A történészekre jellemző türelemmel és szorgalommal dédelgetett elképzelés, ha lassan is, de haladt előre. Az ország 31 múzeumának kutatói munkatársai dolgoztak azért, hogy végül is megvalósuljon ez a csodálatos elképzelés, mely bemutatja azokat az egyedülálló, történelmi szempontból rendkívül értékes kincseket, melyek Románia területén fellelhetők.

Egyedülálló kiállítás

Ez a kiállítás, hathétre, Kolozsvárra érkezett, ahol a Bánffy- palota Tonitza- termében tartott sajtótájékoztatón ismertették a kiállítás történetét. A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum kiállítótermeiben különböző korokból származó, 1004 rendkívül értékes tárgyat lehet megtekinteni. A bronzkortól a korai középkorig származó aranyból és ezüstből készült tárgyakat mutatnak be. A Bukaresti Történelmi Múzeum kezdeményezte a kiállítást, melyet a kulturális minisztérium védnökségével valósított meg- mondta dr. Ernest Oberlander- Târnoveanu vezérigazgató. 31, hazai múzeummal működtek együtt. Az utóbbi négy évben megváltozott a látásmód. Nemzetközi igényeknek megfelelő kiállítást hazai szinten is lehet szervezni, ha a kulturális intézetek együttműködnek. Ennek köszönhető a kiállítás megvalósítása, amely komoly pénzügyi és szervezési hátteret igényel. Köszönetet mondott a Kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeumnak, valamint a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak, mely teret adott ennek a kiállításnak. A kiállítást 12 hazai városban fogják bemutatni.

Dr. Ioan Vulpescu Művelődésügyi miniszter a vándorkiállítás megszervezését sikerként értékelte. Bizonyítván, hogy a kulturális szervezetek, intézetek együtt- működése eredményes lehet. Romániában szemléletváltásra van szükség, mert megváltozott a kultúra szerepével való kapcsolatos felfogás. A ’80-as években a kultúra a rendszerrel való ellenállást fejezte ki. Ma lehetőség teremtődik, hogy a kultúrával nemzetközileg is megnyilvánuljunk, az identitásunkat kifejezzük. Szükségesnek tartja a kulturális stratégia kidolgozását.

Carmen Ciongradi, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatója reméli, hogy a következő nagyszabású kiállítást Kolozsváron az Erdélyi Történeti Múzeum fogja megvalósítani. Az általa vezetett intézmény 61 történelmi értékkel rendelkező, rendkívül értékes darabot adott a mostani kiállításhoz. Többek között Sarmaságon (Szilágy megye), valamint Kolozson (Kolozs megye) feltárt kincseket. Kolozsvárhoz közel levő Szászfenesen, a Polus Center építése alkalmával, 2007-ben megtalálták a „gepida hercegnő” igen gazdag temetkezési leltárát, mely a kiállításon látható.

Rodica Oanţă- Marghitu, a Bukaresti Történelmi Múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora felhívta a figyelmet, hogy a kronológiai sorrend figyelembe vételével szerveződött a tárlat. Érdemes elolvasni a kiállított tárgyakra vonatkozó ismertető- szövegeket, melyek alapján információkat szerezhet a tárlatlátogató a kiállított leletről. Beszélt arról, hogy muzeológusok az országban sokat utaztak azért, hogy megfelelően tájékozódjanak a kiállítási anyagok válogatásakor.

A házigazda szerepét betöltő, nemrég kinevezett, Lucian Nastasă- Kovács elmondta, a kiállított tárgyakra rendkívüli biztonsági intézkedéseket kérnek, mert értékük, egyedüliségük következtében, megfizethetetlenek. Ezért a rájuk fordított óvatosság fokozott mértékű. A kiállítás költségvetése 1 millió lej, ami fedezi a szállítást és a biztonsági intézkedéseket igénylő költségeket is.

A kiállítás anyaga azért is vonzó lehet, mert jól követhetőek a nemes fémek divatjának évezredek alatti változása, a gazdaság megnyilvánulása, az ötvös művészet sokszínűsége, színpompája, hiszen az emberiségtől a magamutogatás soha nem volt idegen. Ilyen jellegű kiállítást egy- egy emberöltőnyi időnek elteltével rendeznek meg. A ma embere láthatja elődeink igényszínjét, ami számunkra is figyelmeztető. A kiállítás köszönhetően a kísérő szövegeknek könnyen követhető.

A kiállítás megnyitója

„Románia antik aranya és ezüstje” című kiállítás megnyitóján jelen volt a Gheorghe Vuşcan, Kolozs megye prefektusa, Kerekes Sándor, Vakár István, Kolozs Megyei Tanács elnökének tanácsadója is. Köszöntő beszédük után, a nagyszámú meghívott, Ernest Oberlander- Târnoveanu irányításával, megtekintette a tárlatot.

A kiállítást az érdeklődő közönség 2015. március 22.-ig tekintheti meg, 10- és 19 óra között.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!