ERDON Helyi hírek

2015.02.26. 16:09

Adósságért telket kapott a város

Megegyezés született arról, hogy az Oradea Plazat építő cég tartozásai fejében a nagyváradi önkormányzat megkapja az egykori Metalica gyár területének egy részét.

Megegyezés született arról, hogy az Oradea Plazat építő cég tartozásai fejében a nagyváradi önkormányzat megkapja az egykori Metalica gyár területének egy részét.

A nagyváradi önkormányzat 2004-ben adta át az akkor még Novastar Invest nevű cégnek a régi nagypiac területét, azaz 6780 négyzetméternyi telket, amelyen később felépült az Oradea Plaza nevű épületkomplexum. A 2004-ben megkötött eredeti szerződés kitételeit az elkövetkező években többször módosították, utoljára 2010-ben, de a cég azóta sem tudta teljesíteni a várossal kötött szerződésben foglalt összes vállalásait, aminek nyomán 1.502.712 lejnyi adósságokat halmozott fel az önkormányzattal szemben. A ma is érvényben lévő szerződés értelmében a Cetatea Noua cég fel kellene építsen egy hétszintes hotelt, aminek a végső átvételi határideje 2012 decemberében lejárt, emellett egy tizenkét szintes irodaházat is fel kellett volna építsen, aminek a végső átvételi határideje szintén 2012 decemberében volt. Mivel ezeket a beruházásokat mind a mai napig nem sikerült megvalósítani, ezért a cég 2012 decembere óta büntető kamatokat kell fizessen a városnak.

Ugyanakkor a Noua Cetateval egy cégcsoportba tartozó Portico Investment Romania rendelkezik a városban egy négyzetméteres telekkel a Sebes Körös jobb partján, ott, ahol egykor a Metalica gyára állt. Ez utóbbi cég és a város között az elmúlt időszakban egy vita keletkezett amiatt, hogy a város által épített bicikliút egy szakasza érinti a Portico telkét. A Noua Cetate tartozásának ügyét, valamint a Portico cég és a város összezördülését így egyszerre sikerült megoldani a helyi tanács tegnapi ülésén elfogadott tanácsi határozattal. Az elfogadott határozat szakjelentése szerint a Portico által birtokolt terület értékbecslésének és a Noua Cetate tartozásának kiszámolása után a felek megegyeztek abban, hogy a város az említett Sebes-Körös parti telekből megkap 4578 négyzetméternyi területet, és ezzel törlesztik a Noua Cetate vállalat adósságait, ugyanakkor ez a megegyezés megszüntet a felek között mindenféle további követelést. A tegnapi tanácsülés után Huszár István alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a város jól járt ezzel a megegyezéssel. Hozzátette, hogy még nem született döntés arról, hogy mi legyen a város birtokába jutott telekkel, mint mondta, szó van egy park kialakításáról. „Egy biztos: valamilyen közhasznú dologra lesz felhasználva az a telek” - szögezte le végül Huszár István.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!