ERDON Helyi hírek

2015.01.26. 15:54

Zászlóügy: elvetették a keresetet

Várhatóan kint marad Tőkés László nagyváradi EP-irodájának erkélyén a több más lobogó mellett ott lévő székely zászló is. A hétfői bírósági döntés dacára is.

Várhatóan kint marad Tőkés László nagyváradi EP-irodájának erkélyén a több más lobogó mellett ott lévő székely zászló is. A hétfői bírósági döntés dacára is.

Mindent elkövetnek, és ha kell, a polgári engedetlenségig is elmennek, ha netalán eszkalálódik az ügy – nyilatkozta hétfőn lapunknak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) régióelnöke, a székelyzászló-kérdés kapcsán. Nagy József Barna véleményét annak okán kérdeztük meg, hogy tegnap elutasító határozat született. A Nagyváradi Bíróság ugyanis elvetette Tőkés László keresetét a székely lobogót reklámzászlónak tekintő és a zászló eltávolítására felszólító rendőrségi jegyzőkönyv ellen – közölte hétfőn Radu Harja, a bíróság szóvivője.

Helyzetkép

Tőkés Lászlót augusztus 26-án szólította fel a nagyváradi helyi rendőrség, hogy távolítsa el irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, melyet a hatóság reklámzászlónak minősített. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak. Az európai parlamenti képviselő ezt a jegyzőkönyvet támadta meg a bíróságon.

A Tőkés László alapította EMNT régióelnöke kérdéseinkre elmondta: „Már akkor felháborítónak tartottuk ezt, amikor eleve reklámzászlónak minősítették ezt a szimbólumot. Mi elfogadjuk a románság és más nemzetiségek jelképeit is, semmi ok arra, hogy a magyarokéba, a székelyekébe belekössenek. Szerintem ez a lobogó a mostani döntés után is kint fog maradni a helyén” – jelezte. A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült. A névjegy helyett a székely szimbólumokkal díszítve. Így a nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székely szék egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének és bizakodásának szimbóluma. A 16. század végéről fennmaradt zászlók és egyenruhák tanúsága szerint, a székelység által használt az arany-égszínkék-ezüst, valamint a vörös és fekete a kimondottan székely szimbólumszínek. A székely történelmi szimbólumokat a Kónya Ádám által véglegesített lobogó és zászló tervezet szerinti aranysávos-kék formában 2004. január 17-én fogadta el az SZNT.

A felperes a bírósági ítélet indoklását még nem kapta kézhez, majd annak ismeretében határoz arról, hogy megfellebbezi-e vagy sem az alperesnek kedvező döntést a törvényes 15 napos határidőn belül.

Érvelés

Az MTI emlékeztet: Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje a per két héttel ezelőtti tárgyalásán azzal érvelt, hogy Románia súlyos elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a székely zászló üldözése miatt. Az ügyvéd idézte az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentését. A dokumentum kitér a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólítja Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban. Az ügyvéd Victor Ponta fényképét is becsatolta a dossziéba, amint a román miniszterelnök 2014. augusztus 3-án a nyergestetői csata 165. évfordulóján székely zászló mellett mond ünnepi beszédet. „A nagyváradi helyi rendőrök logikája szerint Románia miniszterelnöke is reklámügynöknek minősülne” – nyilatkozta korábban az MTI-nek az ügyvéd.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!