ERDON Helyi hírek

2015.01.15. 15:12

Ultramodern irodaház épült

Öt éve nyújtották be a Nagyváradi Vállalkozási Központ építésére vonatkozó pályázatot. A különleges technikával készült, ötemeletes, hatalmas épületet nyolc hónap alatt emelték fel.

Öt éve nyújtották be a Nagyváradi Vállalkozási Központ építésére vonatkozó pályázatot. A különleges technikával készült, ötemeletes, hatalmas épületet nyolc hónap alatt emelték fel.

Az irodaház szinte egyik napról a másikra „termett” a Lotus Center háta mögötti területre, s vannak, akik látták, hogy olykor még éjjel is zajlott a munka. A több mint 17 ezer négyzetméteres beépített területű központ különleges technikával készült – mint megtudtuk, Európában az egyedüli, amely úgynevezett utófeszítéssel készült, úgy, hogy egy kilenc méteres tartópillérre van függesztve a tartóváz. A tartópillér egyébként a tetőn található és hozzáerősített kábelek tartják az emeleteket, tudtuk meg. A merész, utolsó generációs technikát egyébként a Kész Zrt. alkalmazta, amely többek között Dubaiban is végzett már hasonló munkát.

Közösen

Diószegi Lajos, a Tradecenter Kft. igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az irodaház felépítését a fejlesztési minisztérium a Tradecenter Kft.-vel közösen vállalta el, uniós támogatással. Lapunk kérdésére válaszolva az igazgató később hozzátette: a Tradecenter Kft. tulajdonosa Mudura Erzsébet, a Lotus Center néhai tulajdonosának, Mudura Alexandrunak a volt felesége, aki a válás révén jutott a szóban forgó területhez. A cég amúgy teljesen független a Lotus Centertől.

A projekt teljes értéke több mint 80 millió lej, ebből az uniós támogatás több mint 40 millió lej volt, s csaknem 40 millió lejt saját forrásokból biztosítottak.

Az első finanszírozási kérvényt 2009 decemberében nyújtották be, a projektet először visszautasították, majd miután óvtak, elfogadták ugyan, de addigra már nem volt pénz, úgyhogy pótlistára kerültek. A szerződést végül 2013 áprilisában írták alá, s júniusban indították el a közbeszerzési eljáráshoz szükséges procedúrákat. Három cég jelentkezett és a magyarországi Kész Zrt. kolozsvári kirendeltsége lett a nyertes. Tavaly márciusban fogtak neki a munkához és 271 nap alatt építették fel az irodaházat. Volt, amikor 440 munkás dolgozott egyszerre a telepen, s összesen 3200 személy fordult meg a munkatelepen az építkezés ideje alatt. Több mint egymillió kilogramm acélbetont használtak fel és 8800 köbméter betont.

Bérelhető

Az ötemeletes irodaház beépített területe több mint 17 ezer négyzetméter, ebből 9500 négyzetméter a kiadható felület. A vállalkozási központ úgynevezett „A” kategóriájú irodaház, amely teljesíti az összes, ehhez szükséges feltételt – például korszerű, padló alatti kábelrendszerrel, modern felvonókkal, rugalmas felosztással rendelkezik. Egyebek mellett százhelyes, földalatti parkolóval és harminc helyes „rendes” parkolóval, három konferenciateremmel, 2200 négyzetméteres multifunkcionális területtel (ez csaknem 50%-kal meghaladja a sportcsarnok termének területét), kávézóval van ellátva az irodaház. A bérelhető irodák területe 40 négyzetméternél kezdődik, a bérleti díj havi 9,5 euró négyzetméterenként, melyhez hozzáadódik a négyzetméterenkénti 3,5 euró használati díj, továbbá a bérlők rezsiköltsége. Egyelőre a kibérelhető területnek mintegy tíz százaléka van kihasználva. Az árak amúgy változhatnak, például a kibérelt terület nagyságától függően. Az igazgató elmondta: bízik benne, hogy lesz legalább egy olyan vállalat is, amely egy teljes emeletet ki fog bérelni. Mint megtudtuk, terveik közé tartozik egy helikopter-leszállópálya építése is a tetőn.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!