ERDON Helyi hírek

2015.01.22. 11:01

Stratégia a versenyhelyzetre

A 2014-2020 időszakra kidolgozott nagyváradi fejlesztési stratégia-tervezet meghatározó koncepciója az, hogy Váradnak le kell dolgoznia Temesvárral és Kolozsvárral szembeni hátrányát.

A 2014-2020 időszakra kidolgozott nagyváradi fejlesztési stratégia-tervezet meghatározó koncepciója az, hogy Váradnak le kell dolgoznia Temesvárral és Kolozsvárral szembeni hátrányát.

Ilie Bolojan polgármester mutatta be szerdán a nagyváradi városháza nagytermében lebonyolított közvitán a város fejlesztési stratégiájának általános jellemzőit. A stratégia értelmében a következő időszakban Nagyvárad meg kell őrizze megfelelő növekedési ritmusát, aminek lehetőleg nagyobbnak kell lennie mint Temesvár és Kolozsvár növekedési ütemének, mely városokkal versenyben állunk. A polgármester elismerte, hogy Várad komoly hátrányban van Kolozsvárral és Temesvárral szemben (lakosságszám, gazdasági környezet, befektetői hálózat, egyetemek tekintetében), amelyeket Várad valószínűleg nem tud behozni, ezért a város célkitűzése az kell legyen, hogy olyan szakterületeket találjon, amelyekkel ki tud tűnni a versenytárasakkal szemben. Ezek a szakterületek a városvezetés szerint a következők: a befektetők ide vonzása, és a helyi vállalkozások támogatása. Például a két említett városhoz viszonyíva kedvezőbb feltételeket kell biztosítani a befektetőknek a váradi ipari parkokban. Ugyanide tartozik az is, hogy magának az önkormányzatnak és a polgármesteri hivatalnak olyan minőségű szolgáltatásokat kell nyújtania, ami szintén ide csábítja a befektetőket. Bolojan kifejtette, hogy más tényezőktől eltérően a szolgáltatások minőségének javítása kizárólag az önkormányzattól függ, ezért erre nagy hangsúlyt fektetnek a stratégiában (lehetőleg olcsó szolgáltatások, hatékony és gyors bürokrácia, átláthatóság stb.)

Fúzió

A következő szakterület az infrastruktúra fejlesztése. Mint Bolojan elmondta, létkérdés, hogy mind légi, mind közúti forgalom terén rendelkezzen a város összeköttetéssel fontos hazai és nemzetközi központokkal, ezért a város kész továbbra is együttműködni a megyei tanáccsal a váradi reptér működtetésében. Szintén életbe vágó Nagyvárad rákapcsolása az autósztráda hálózatra. Ugyancsak fontos célkitűzés az, hogy az embereket Nagyváradra csábítsák dolgozni, vagy megkönnyíteni nekik az ingázást. Ezen célkitűzések elérése érdekében kezdeményezi a város Nagyvárad és Szentmárton fúzióját, valamint a metropolisz övezeten belül új összekötő utak építését, valamint a közszállítás kiterjesztését. Egy intermodális csomópontot is kialakítanának a biharpüspöki vasútállomásnál. További célkitűzés az, hogy a város tulajdonában lévő önálló ügyvitelű vállalatok (közterület-fenntartó, Hőszolgáltató, a közszállítási vállalat, stb.) profitot termeljenek, és a turizmus terén is erősíteni kell. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a központ felújítása után különböző szabadtéri eseményekkel szeretnék idecsábítani a turistákat, de többek közt ezt a célt szolgálná a zöldövezetek bővítése, és a termálvíz turisztikai célú kiaknázása is.

Konkrét projektek

A polgármester expozéja után az önkormányzat különböző hivatalainak, intézményeinek vezetői ismertették a konkrét elképzeléseket: említés történt az ipari parkok bővítéséről, a közszállítás terén tervezett bővítéséről, például a villamoshálózat bővítéséről a Borsi úton, valamint az Aradi úttól az állami egyetem és a villamosremíz irányába, gyalogos térségek és bicikliutak bővítéséről. További terv mintegy negyven utca leaszfaltozása, közúti aluljáró építése az ortodox katedrális közelében, a biharpüspöki elkerülőút építése, egy metropolisz övezeti déli körgyűrű építése, ledes közvilágítás kiépítése az egész városban, stb.

Hozzászólások

A hozzászólások során Ritli László Csongor és Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsosok kritikával illették a stratégia-tervezetet (a sport hanyagolása, Szentmárton és Nagyvárad fúziója elleni tiltakozás, stb.), de mivel tegnapi lapszámukban részletesen beszámoltunk elképzeléseikről, ezért erre ezúttal nem térünk ki. Nábosnyi Lajos váradi lakos megjegyezte azt, hogy mivel a ledes közvilágítás nagyon drága, ezért azt csak az új városrészekben kellene kialakítani, a többi helyen hagyni kell a még kifogástalanul működő rendszert. Ő is, és mások is kifogásolták azt, hogy miért terveznek Szentmártonban akvaparkot építeni, mikor Félixfürdőn már üzemel egy ilyen létesítmény, ráadásul Nagyváradon remélhetőleg még az idén elkészül a tervezett akvapark. A szentmártoni akvaparkra szánt pénzt másra kellene fordítani, mondták. Ugyancsak többen hangsúlyozták azt, hogy terveket kellene kidolgozni a váradi átlagbérek növelésére, az orvosok itt tartására. A Körösök Vízügyi Hatóságának a képviselője együttműködési projekteket ajánlott fel a városnak a Sebes-Körös és a Pece partján bicikliutak kiépítésére. Az egyik hozzászóló azt kifogásolta, hogy nincsenek számokban mérhető célkitűzések a projektben. Mint a közvitákon általában, ezúttal is elhangzottak javaslatként megfogalmazott zöldségek: ezek közül kiemelnénk egy nyugdíjas lakosnak azt a felvetését, hogy az Emanuil Gojdu és a Vitéz Mihály szobrokat csak akkor vigyék el a főtérről, ha a Szent László templomot is elviszik onnan. A felvetésekre végezetül a polgármester reagált, leszögezve, hogy ez egy korrekt stratégia, amellyel ki lehet hozni a városból a lehetséges maximumot az adott körülmények között. Megjegyzendő, hogy a közvitán a kulturális életre és tevékenységekre vonatkozóan, illetve a Debrecennel való együttműködéssel kapcsolatban egyetlen szó sem hangzott el sem a városvezetés, sem pedig a hozzászólók részéről. A stratégiáról a tervek szerint februárban fog szavazni a nagyváradi helyi tanács.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!