ERDON Helyi hírek

2015.01.28. 16:43

Nem lesz zavartalan az áttérés

Jövő héttől elvileg működnie kellene a kártyaalapú egészségbiztosítási rendszernek, párhuzamosan a hagyományossal. Nem tudni, a számítógépes program helytáll-e majd, mondják a háziorvosok.

Jövő héttől elvileg működnie kellene a kártyaalapú egészségbiztosítási rendszernek, párhuzamosan a hagyományossal. Nem tudni, a számítógépes program helytáll-e majd, mondják a háziorvosok.

Az általunk megkérdezett háziorvosok beszerezték a kártyaleolvasókat, s a kártyák alkalmazásához szükséges számítógépes programot is letöltötték. A leolvasók ára 80 és 500 lej közötti, a drágább típusúakat Németországból rendelték, s mivel nőtt irántuk a kereslet, valószínűleg többet hoznak majd az erre szakosodott cégek és olcsóbbak is lesznek, mondta dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos, aki szerint biztosra vehető, hogy az új rendszer nem fog zavartalanul működni. Már a kártya aktiválása is jó négy percet vesz igénybe, s bizonyára lesznek majd olyan esetek, hogy nem működik majd az internet, vagy túlterhelődik a rendszer – arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha megszakad az áramszolgáltatás. Február elsejétől egyébként a páciensek jöhetnek kártyával, vagy anélkül, viszont áprilistól állítólag már csak kártyával részesülhetnek térített egészségügyi szolgáltatásokban. „Kétlem, hogy hogyan lesz kötelező a kártya alkalmazása április elsejétől, hiszen valószínű, hogy addig nem is jut hozzá mindenki” - vélekedett a háziorvos.

Kérdések

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos szerint egyelőre kérdéses, hogy a szóban forgó számítógépes program hogyan fog majd működni, nem fog-e lelassulni, vagy lefagyni, amikor országszerte elkezdik alkalmazni, nem blokkolja-e majd a kártyákat.

A szoftot egyébként már többször időszerűsítették, de állítólag a mostani sem a végleges verzió, tette hozzá. A kártyák leolvasása, a PIN-kód betáplálása már működik, ezt már ő maga is végrehajtotta többször is, azonban maga a szolgáltatás még nem. Az eredeti kód mindig négy nulla, ezt a páciensnek kell módosítania, s minden alkalommal a kártya leolvasásához be kell táplálni. Ha minden rendben megy, akkor megjelenik a biztosított neve, személyi száma, illetve a kártyának a száma. „Én azt szoktam javasolni a pácienseimnek, hogy PIN-kódként válasszák a születési évüket, így kisebb az esélye, hogy elfelejtsék” - mondta a háziorvos. A kártyát nem csak a háziorvosnál, hanem minden egészségügyi szolgáltatónál lehet aktiválni, kivéve a gyógyszertárakat. A páciensek részéről viszonylag gyakran merül fel az a kérdés, hogy miért nem maradhat az orvosnál a kártya, mi szükség van a kódra, illetve mi történik, ha otthon hagyják, tudtuk meg.

Elveszíthetik

Minden bizonnyal lesznek olyan biztosítottak, akik el fogják veszíteni a kártyát, mondta dr. Balogh Árpád. Már volt is olyan eset, hogy valaki nem találta, de utóbb megkerült, tette hozzá. Ilyen esetben a szóban forgó személynek a pénztárnál kell jelentkeznie, ahol ki kell töltenie egy kérvényt és ki kell fizetnie egy három eurónak megfelelő összeget. Elvileg pár nap alatt újra kinyomtatják a kártyát, azonban az a postához érkezik, s csak ha a postán keresztül nem sikerül hozzájutni, akkor lehet majd felvenni a pénztártól. Nem lehet tudni, mi történik, ha a betegnek pont ebben az időszakban van szüksége gyógyszerekre, vagy egyéb, térített egészségügyi szolgáltatásokra, de valószínű, hogy a közbeeső időszakra magának kell kifizetnie ezeket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!