ERDON Helyi hírek

2015.01.26. 12:09

„Minden jogosult megkapja a kártyát”

Több mint egy hete kezdték el kiosztani a Bihar megyei Egészségügyi Pénztárnál (CAS) azokat az egészségbiztosítási kártyákat, amelyeket tulajdonosaik nem kaptak kézhez a postán keresztül.

Több mint egy hete kezdték el kiosztani a Bihar megyei Egészségügyi Pénztárnál (CAS) azokat az egészségbiztosítási kártyákat, amelyeket tulajdonosaik nem kaptak kézhez a postán keresztül.

Viszonylag sokan vannak azok, akiknek a nevére egyelőre nem állítottak ki kártyát, ezért a pénztárnál sem kaphatják kézhez, tudtuk meg Ionuţ Gheorghe Bihar megyei CAS elnöktől. Érdeklődésünkkor épp az ezzel kapcsolatos teendőket beszélték meg egy gyűlésen. Úgy tűnik, a biztosítottak listáját egy ideje nem időszerűsítették, ezért nem szerepelt rajta minden biztosított.

Egyes biztosítottak számára, akik valamilyen oknál fogva nem szerepeltek a nyilvántartásukban, már megrendelték a kártyákat, jelenleg várják, hogy mikor mehet értük a fpvárosba a CAS egyik Bihar megyei alkalmazottja. Az újonnan kinyomtatott kártyákat viszont először a posta kapja meg kiosztás végett, ezt követően azok, melyeket tulajdonosaik nem vettek át, a pénztárhoz kerülnek, ahonnan személyesen vagy meghatalmazással átvehetők.

Kérvény

A többieknek, akiknek a kártyáját sem a posta nem osztotta ki, sem a pénztárnál nincs, ki kell tölteniük egy kérvényt, melyet a pénztárnál kapnak kézhez; az adatokat utóbb a pénztárnál központosítják, majd az az országos pénztárhoz továbbítják, mely megrendeli a kártyák kinyomtatását.

Nincs rá mód, hogy a Bihar megyei biztosítottak telefonon érdeklődjenek arról, hogy a kártyájuk a pénztárnál van-e, vagy sem, tudatta Ionuţ Gheorghe. Az a tisztviselő ugyanis, aki a kártyák kiosztásával foglalkozik, nem vállalhatja fel, hogy egyúttal a telefonhívásokra is válaszol. Amúgy hétfőtől csütörtökig kilenctől délután négyig tart nyitva a pénztár, pénteken pedig kilenctől egy óráig. A biztosítottak személyazonossági okiratuk eredetijét, illetve másolatát kell felmutassák; meghatalmazás alapján is kiadják azoknak a kártyáit, akik valamilyen ok miatt nem tudnak személyesen jelentkezni a pénztárnál: ebben az esetben szükséges a biztosított által aláírt meghatalmazás (nem kell közjegyzőnél hitelesíteni), továbbá a biztosított, valamint a meghatalmazott személyazonossági okirata (eredeti és másolat).

Válaszolnak

Rendszerint sokan állnak sorban, naponta átlagban félezer kártyát osztanak ki a Bihar megyei pénztár Borsi úti székhelyén. Egyelőre nem számolták össze, hogy összesen hány személynek a kártyáját adták ki, illetve mennyi vár még kiosztásra. Aggodalomra azonban semmi ok, hangsúlyozta ki lapunk kérdésére a pénztár elnöke, ugyanis minden biztosított idejében kézhez fogja kapni a kártyát. A kártyaalapú biztosítási rendszer amúgy is április végéig párhuzamosan működik majd a jelenlegivel, legkésőbb május végéig pedig mindenki a biztosítási kártya birtokában lesz.

A Bihar megyei pénztár amúgy kinevezte három munkatársát, aki telefonon, vagy elektronikus postán válaszol a magánszemélyeknek vagy egészségügyi szolgáltatóknak a kártyával kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Ők a következők: Nicoleta Negrean, 0259/476830 + 1. (vagy 309. mellék), Petre Tirla, 0259/476828 + 4. (vagy 326. mellék), valamint Lőrinc Imre, 0259/454192 + 6 (vagy 101. mellék). Mindhármukkal a casbh@rdslink.ro email címen is felvehető a kapcsolat.

A tavalyi év folyamán 396 ezer kártyát osztottak ki a Bihar megyei biztosítottaknak és 23 ezer kiosztatlan kártya került az egészségbiztosítási pénztárhoz.

Háziorvosok

Csaknem hetven Bihar megyei háziorvos felvállalta, hogy saját pácienseinek átadja a kártyákat, amelyeket nem vettek fel postán: dr. Szalai Edith, dr. Kis Margareta, dr. Codrean Moise, dr. Sarca Ovidiu, dr. Barbu Angelica, dr. Brad Adrian, dr. Serb Elisabeta, dr. Trip Vasile, dr. Maga Ramona, dr. Păcurar Liana, dr. Oniţa Valer, dr. Ungur Ramona, dr. Grecu Anamaria, dr. Borsa Floare, dr. Paldau Gheorghe, dr. Roska Katalin, dr. Pető Enikő, dr. Deac Cristina, dr. Săcară Beniamin, dr. Ardelean Elena, dr. Andor Cristian, dr. Lup Camelia, dr. Achim Monica, dr. Cote Daniela, dr. Furtos Valeria, dr. Clepcea Florica, dr. Hatos Alina, dr. Haidu Anamaria, dr. Purcaru Ioan, dr. Erdei Daniela, dr. Ionel Gheorghe, dr. Mangra Adela, dr. Pantea Elena, dr. Crişan Gabriela, Dr. Ivan Florina, dr. Morar Alina, dr. Farcas Marius, dr. Pele Cristian, dr. Andrei Cătălina, dr. Bocaniciu Liana, dr. Bocaniciu Marius, dr. Căpitan Floare, dr. Sarca Eugenia, dr. Neag Călin, dr. Tota Elena, dr. Roman Ioana, dr. Gavriluţ Daniela, dr. Santai Elena, dr. Tutu Lidia Lavinia, dr. Budura Maria, dr. Bereteu Ioana, dr. Kiss Márta, dr. Precup Ioan Teodor. A felsorolt orvosok páciensei tehát a háziorvosuknál jelentkezhetnek a kártyáért.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!