ERDON Helyi hírek

2015.01.20. 14:53

Holokausztról a felszabadítók szemszögéből

A Felszabadítók hangja címmel a nagyváradi Tikvah egyesület az idén is megszervezi a holokauszt-megemlékezést, ezúttal a Városháza dísztermében. A rendezvény egy nagyobb projekt része.

A Felszabadítók hangja címmel a nagyváradi Tikvah egyesület az idén is megszervezi a holokauszt-megemlékezést, ezúttal a Városháza dísztermében. A rendezvény egy nagyobb projekt része.

A Tikvah egyesület minden évben megszervezi a megemlékezést, 2013-ban például a Nagyváradi Zsidó Hitközségnél, tavaly pedig a Városháza utcai zsinagógában. Míg az eddigi emlékezések során főleg az áldozatokra, az ő beszámolóikra helyeződött a hangsúly, a keddi rendezvényen főként a felszabadítók szempontjából mutatják be a holokausztot.

Önzetlenül

A kedden délután két órától kezdődő rendezvényre, melyet az International Holocaust Remembrance Alliance támogatásával szerveznek meg és egy átfogóbb projekt része, minden érdeklődőt várnak, de több intézményhez is meghívókat juttattak el.

Emilia Teszler, a Tikvah egyesület vezetője elmondta: hetven éve, 1945. január 27-én a szovjet csapatok felszabadították az auschwitzi deportáltakat. 2006 óta az ENSZ határozata alapján ez a nap a Holokauszt Nemzetközi Napja. A nagyváradi rendezvényen a britek által felszabadított Bergen-Belsen-i, valamint az amerikaiak által felszabadított mauthauseni táborral kapcsolatos beszámolókat is bemutatnak. Mindhárom jelentős nagyságú tábor volt és jellemző, hogy bár a váradi zsidókat Auschwitzba deportálták, sokan végül Bergen-Belsenbe, vagy Mauthausenbe kerültek. Emilia Teszler kihangsúlyozta: a katonák nem első sorban a lágerek felszabadításáért harcoltak, s nem egy esetben véletlenül bukkantak a koncentrációs táborokra. S míg a szövetséges országok vezetői tudtak ezek létezéséről, a kiskatonák minden bizonnyal nem – s amint a vallomásokból kiderül, egyáltalán nem voltak felkészülve az ott tapasztalt borzalmakra. A rendezvénnyel első sorban az ő segítségüket és önzetlen hozzáállásukat szeretnék kiemelni – hiszen egyetlen esetben sem mentek tovább, ott segítettek, ahol tudtak. Anglia több tíz orvostanhallgatót és orvost küldött Bergen-Belsenbe; a felszabadítók által készített filmek és fényképek bizonyítékként szolgálnak az ott történtekre mind a mai napig.

Filmrészletek

A megemlékezésen főleg vetítések zajlanak majd, s bemutatnak többek között részleteket a koncentrációs táborok felszabadításáról készült felvételeket tartalmazó Night will fall című filmből is. A film elkészítéséhez annak idején Alfred Hitchcock

is hozzájárult, de végül André Zinger fejezte be, s végső változata nemrég készült el. Ahhoz, hogy a Romániában még be nem mutatott filmből részleteket vetíthessenek, André Zinger személyes jóváhagyását kapta meg az egyesület. A rendezvényen amúgy nem a sokkoló részleteket mutatják majd be, tudtuk meg. Egyúttal az egyesület által készített információs anyagokból is ízelítőt kapnak majd a jelenlévők.

A megemlékezésen jelen lesz Nagy-Britannia bukaresti nagykövetségének, valamint Oroszország nagykövetségének a képviselője és lehetséges, hogy Izrael bukaresti nagykövetségének helyettes misszióvezetője is el fog jönni.

Mint arról már írtunk, a Tikvah egyesület egy szobrot készül felállítani a Nagyváradról deportált gyermekek emlékére a Rhédey kertben. Az utóbbi két év során a legtöbb engedélyt már megkapták és a szobor mintája is hamarosan készen lesz. A Heyman Évát ábrázoló mű elkészítéséhez és felállításához kaptak ugyan egy számottevő támogatást, de ez csak a költségeik felét fedezi, további segítségre lenne szükség, tudatta az egyesület vezetője.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!