ERDON Helyi hírek

2015.01.14. 14:36

Halogatás váradi utcanévügyben

Újabb tárgyalást várt a sajtó szerda délelőtt Nagyváradon, a Bajor Andor utca átnevezése körüli perben – ehelyett a magyar fél kérésére halasztás történt végül.

Újabb tárgyalást várt a sajtó szerda délelőtt Nagyváradon, a Bajor Andor utca átnevezése körüli perben – ehelyett a magyar fél kérésére halasztás történt végül.

Nincs vége annak a skandalumnak, amely a nagyváradi Bajor Andor utca átnevezésével kapcsolatos. Olvasóink talán emlékezhetnek arra, hogy e külvárosi utca lakói tavalyelőtt tavasszal beadvánnyal fordultak Ilie Bolojan polgármesterhez, azt kérve, hogy utcájuk ne viselje sem Bajor nevét, sem semmilyen magyar nevet – ennek eleget is tett a helyi önkormányzat, a polgármester ajánlására. Tiltakozásba kezdtek viszont ennek kapcsán az EMNP egyes képviselői. Kiemelték, a fő gond az, hogy Bolojan ilyesmiket jóváhagy. Akkoriban Kristófi Kristóf, Bősze László és Kolozsi Árpád ügyvéd jogvédő bizottságot is alapított, majd magánszemélyekként pert indítottak. A Diszkriminációellenes Hivatal (CNCD) elé is vitték az ügyet előzőleg, mire a polgármesteri hivatal meghamisított okmányokat küldött a CNCD-nek, így próbálva igazolni intézkedését. Egyébként Bolojan akkoriban azzal próbálta megoldani az ügyet, hogy egy teljesen félreeső másik utcának adta a Bajor Andor nevet, kiemelte továbbá, hogy a névváltoztatási döntést az RMDSZ is megszavazta a tanácsban.

Belépnének

Ilyen előzmény után szerdán 11 órára volt kiírva a következő tárgyalás a váradi Ítélőtáblánál. A pert elindító három magánszemély mellé szeretett volna hivatalosan is belépni az eljárásba az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete. A fejleményekről Kristófi Kristóf tegnap elmondta: a bíróság elvetette az EMNP belépési kérvényét – közben azonban Váradon székhelyet váltott a párt, és a bírósági végzést hibás címre kézbesítették. E kalamajka miatt tegnap végül nem került sor bírósági tárgyalásra, hanem Kolozsi Árpád ügyvéd maga kért halasztást. A helyszínen lapunknak elmondta: a következő tárgyalást február 11-re tűzték ki. Időközben az EMNP eldönti, hogy továbbra is próbáljon-e belépni a perbe. Megtudtuk egyébként, hogy amennyiben az eljárás végén nem születik kedvező ítélet, Kristófiék nemzetközi bírósághoz való fordulásukat tervezik.

A Bihar Megyei Magyar Jogvédő Bizottság tagjai már az ügy kirobbanásakor hangsúlyozták: a Bajor Andor utca lakóinak kérése diszkriminatív, ugyanakkor kirekesztő és antidemokratikus, sérti a város tízezres nagyságrendű magyar közösségét. Nem tagadják, hogy mindenkinek jogában áll álláspontot megfogalmazni, akkor is, ha az diszkriminatív, azt viszont elutasítják, hogy a polgármester támogatóan állt hozzá ilyesmihez, ahelyett, hogy a diszkrimináció ellen lépett volna fel, a város összes polgárának érdekeit mérlegelve. Az eljárás kezdeményezői attól is tartanak, hogy az ilyen indíttatású átnevezés precedenst teremthet.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!