ERDON Helyi hírek

2015.01.19. 13:28

Félix-projekt, avagy: a remény az erősebb

Első alkalommal mutatják be Romániában a Félix-projekt című dokumentumfilmet. A súlyos betegségben szenvedő főszereplő nem tudta ugyan megmászni a csúcsot, a projekt azonban sikerült.

Első alkalommal mutatják be Romániában a Félix-projekt című dokumentumfilmet. A súlyos betegségben szenvedő főszereplő nem tudta ugyan megmászni a csúcsot, a projekt azonban sikerült.

Az egyik produkció azok közül, amelyeket a hegymászás témájú filmek tizedik gálájának alkalmából mutatnak be szerdán este hat órától a megyei könyvtárban, premier Romániában. A főszereplő jóbarátja, a Franciaországban élő Fucskó László több évnyi utánajárás után tavaly kapta meg a jogot az NBC televíziótársaságtól arra, hogy bemutassa Romániában is, miután az izraeli és amerikai közönség már láthatta az elmúlt évek során.

Egy barátság

A két Nagyváradon született jóbarát – Fucskó László és Slamovics Félix története 1976-ig nyúlik vissza, akkor kezdtek el közösen hegyet mászni. Később mindketten kivándoroltak, László Franciaországba, Félix pedig Izraelbe. Egészen 2001-ig nem tudtak semmit egymásról. 2001-ben, Fucskó László negyvenedik születésnapján találkoztak – az eseményre a férfi felesége meghívta férje összes régi barátját, akivel csak fel tudta venni a kapcsolatot. 2003-ban derült ki, hogy Félix amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved, melynek következtében elsorvadnak az izmai. A folyamat nem állítható le és 2004-ben már tudta, hogy nincs sok ideje hátra. Ekkor éledt fel benne egy régi vágya, hogy megtegye a Yosemite Nemzeti Park egyik útvonalát, azaz megmássza az Orrnak hívott hegycsúcsot. Az elképzelés az volt, hogy a filmmel felhívja a figyelmet erre a ritka betegségre, s az ezzel kapcsolatos kutatásokat támogassa. Slamovics Félix neve akkortájt ugyanis már ismert volt Izraelben, mivel hozzájárult a sporthegymászás bevezetésébe, s ez sok elismerést hozott számára. A Félix-projekt elnevezés később A remény erősebb a félelemnél jelmondattal is kiegészült.

„Harley Felixon”

„Amikor megkérdezte, hogy részt kívánok-e venni ebben a projektben, igent mondtam. 2005 novemberében utaztam ki az Egyesült Államokba. Akkor már nyilvánvaló jelei voltak a betegségének, még képes volt segédeszközök nélkül menni, de nehezen, fogni pedig szinte egyáltalán nem tudott” - mondta Fucskó László.

A túra öt napon keresztül tartott. Félix egy speciális eszköz segítségével mászott, a „Harley Felixonnal”, melyet egy izraeli mérnök készített számára, s leginkább egy kerékpárhoz hasonlított. A hegymászó ugyanis szeretett volna aktívan hozzájárulni a mászáshoz, melyre tulajdonképpen már fizikailag nem volt képes. Viszont, amint a helyszínen kiderült, a módszer nagyon lassú volt. Ezenkívül október vége volt és lehűlt az idő. Amikor havazni kezdett a csúcson, nyilvánvalóvá vált, hogy a lehűlés veszélye fenyegeti a hegymászót – keveset mozgott, az izmai nem tudtak elegendő hőt biztosítani – így az útvonal közepe táján úgy döntöttek, hogy visszafordulnak.

Slamovics Félix visszatért Izraelbe. A filmet 2008-ban fejezték be, a projektből melynek a film elkészítése is része volt, mintegy 400 ezer dollár nyereség származott, mellyel az ALS-sel kapcsolatos kutatásokat támogatták. Ő maga egy évvel élte túl a fim bemutatóját: 2009 szeptemberében saját kérésére lekapcsolták a gépekről, melyek életben tartották.

A halál közelében

„A filmet a barátságunk tiszteletére szeretném bemutatni Váradon. Meg akarom mutatni, hogy mennyire jelentéktelennek tűnhetnek a mindennapos kis problémáink, amikor megismerünk egy olyan embert, mint Félix, aki öt éven keresztül élt úgy, hogy tudta, nemsokára meg fog halni, s mégsem vesztette el a humorérzékét egyetlen pillanatra sem. A halál közelében mindennél fontosabbá vált számára, hogy másokért tegyen valamit. Ilyenkor másképp látunk mindent, eltűnik az egoizmusunk.” - jegyezte meg Fucskó László.

A film román és magyar változata Fucskó László Fugue Productions nevű stúdiójában készült. Szerdán a film román változatát tekintheti meg a közönség, de valószínűleg a magyar változatot is hamarosan bemutatják.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!