ERDON Helyi hírek

2015.01.13. 13:56

Célegyenesben a várfelújítás

A tervek szerint idén nyáron befejeződik a nagyváradi vár több éve zajló felújítása, és az épületkomplexumot átadják használatra.

A tervek szerint idén nyáron befejeződik a nagyváradi vár több éve zajló felújítása, és az épületkomplexumot átadják használatra.

A több éve tartó nagyváradi várfelújítás a finisébe érkezett, és ha minden az előzetes elképzelések szerint fog haladni a továbbiakban is, akkor idén júniusban befejeződik minden munkálat. Ennek a hivatalos határidőnek a meghosszabbítását már csak az archeológiai feltárások során esetlegesen még felbukkanó leletek indokolhatják, de a határidő-meghosszabbítás maximum fél év lehet, tájékoztatta lapunkat dr. Dumitru Sim, a várfelújítás projektmenedzsere. Az elmondottak után Sim azonnal hozzátette, hogy bár a régészeti feltárások további eredményei még okozhatnak előre nem látható feladatokat, de bizakodik abban, hogy a júniusi határidő tartható lesz. A projektmenedzser elárulta, hogy idén nyáron, legkésőbb szeptemberben átadják a várat a nagyközönségnek. Hozzátette, hogy a felújítás teljes költségeit mindaddig nem lehet megmondani, amíg minden számlát ki nem fizetnek, de azt tudatta, hogy eddig mintegy húszmillió euróba került a felújítás: de ez az összeg minden költséget magában foglal, vagyis a kivitelezés mellett a telepvezetést, a tervezői felügyeletet és a könyvvizsgálatot is. A júniusi határidő tartható nem csak a projektmenedzser, hanem a kivitelező szakembere és a régészeti feltárásnál dolgozó archeológus szerint is. A várfelújítással párhuzamosan végzett régészeti munkákról Mihálka Nándor régész lapunknak elmondta, hogy a júniusi határidő tartható, hiszen „a mai világban már minden megoldható, csak pénzkérdés” - fogalmazott. A várban jelenleg is az egykori székesegyház környékének, valamint a kisboldogasszony templom régészeti feltárása zajlik, Mihálka Nándor régész. „A feltárásról fényképekkel, rajzokkal, leírásokkal kiegészített régészeti dokumentáció készül, illetve egy terv is készül arról, hogy azokból a romokból, amelyeket feltártunk, mit és milyen módon javaslunk bemutatásra. Ha minden jól megy, akkor a terv februárban eljut a kulturális minisztérium szakbizottságába, ők hagyják jóvá, vagy utasítják el azt” - fogalmazott Mihálka Nándor. A régész hozzátette: a régészeti munkálatok épületen belül zajlanak, és azért sürgős a feltárás befejezése, mert a régészeti dokumentációt és tervet csak azt követően lehet elkészíteni, és csak miután a terv megkapja a minisztériumi jóváhagyást, foghat hozzá az építő a tervek kivitelezésnek.

Ütemterv szerint

Papp Csaba a várfelújítást kivitelező Constructorul Salard irodai vezetője kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy normális körülmények között idén nyáron az európai uniós várfelújítási projekt mindkét üteme elkészül, hiszen, mint mondta, nincsenek olyan nehézségeik, amelyek miatt le kellene állítani a jelenleg folyó munkálatokat. Tudatta, hogy a legintenzívebb munka most a B. és az E. épületekben folyik. „A B épületben az archeológiai feltárások történnek, ott még következik a padozás, a fa parkett lerakásának az előkészítése. Az A épületben, vagyis a fejedelmi palotának a pincéjében a szintezés, a téglatakarítás, a fugázás, a padozatszintezés és a klinkertégla padozatnak a lerakása történik ” - fogalmazott. Az említett épületrészek mellett jelenleg a C épületben is dolgoznak. Ez utóbbi tömb gyakorlatilag már teljesen elkészült, itt már csak a végső simítások vannak hátra. Papp Csaba elárulta, hogy a legtöbb épületrészben a végső simításokon kívül csak a pincékben maradt felújítási munka. Kérdésünkre válaszolva Papp Csaba elmondta, hogy az E épület leomlott külső falait újraépítették, az épületrészt strukturálisan megerősítették, a tetőt rátették, az ablakokat betették, és ott most a padozást készítik elő. „A vártemplom melletti D épület első emelete és földszintje teljesen készen van, kivéve kétoldalt a pincét, ahova most megyünk le dolgozni” - jelezte Papp Csaba. A szakember elmondta, hogy a várban található összes épület felújítását nagyjából egyszerre fejezik be, ezalól kivételt képez az utoljára hagyott, a vár nyugati kapuja közelében lévő I épület, amelyben jelenleg a kivitelező vállalat rendezkedett be. Ennek az épületnek a felújítása akkor történik meg, amikor már mindennel végeztek, és a cég kiköltözik az épületből. Végezetül Papp Csaba elmondta azt is, hogy hétfőn újrakezdték a munkát a várba vezető gyalogos hídnál is, ahol a faszerkezet kialakítása folyik. „Ha ezzel a munkatempóval, a maihoz hasonló időjárási viszonyok mellett tudunk haladni, akkor három-négy héten belül készen lehetünk a híddal. De nem biztos, hogy ilyen időnk lesz, és ha szakad az eső, ha ömlik a hó, vagy nagyon hideg van, akkor a hídon nem lehet semmit sem csinálni” - jegyezte meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!