ERDON Helyi hírek

2015.01.19. 13:12

"A ló nem eszköz, hanem családtag"

Nem csak kikapcsolódásra és sportolásra, de nevelésre és a nyugaton nagyon keresett lógondozói szakma megtanulására is alkalmas lehet az Érköbölkúton január elején megnyílt lovarda. A működtetőknek összetett terveik vannak.

Nem csak kikapcsolódásra és sportolásra, de nevelésre és a nyugaton nagyon keresett lógondozói szakma megtanulására is alkalmas lehet az Érköbölkúton január elején megnyílt lovarda. A működtetőknek összetett terveik vannak.

Jó néhány évvel ezelőtt beszélgettem arról az érköbölkúti Rákóczi Lajos tanárral, a Román Lovassport Szövetség fogathajtó szakbizottsági tagjával, a Tulipán Sport Klub elnökével, hogy miért jó, szép és hasznos a lovassport, miként lehetne a fiatalok számára elérhetővé tenni tájainkon is. Az elmúlt esztendőkben "magasabb helyről" nem mutatkozott támogatás az ügy iránt, mígnem a közelmúltban hírül vettem: magánvállalkozásban lovarda nyílt Köbölkúton. Nosza, nyeregbe, illetve autóba pattanva néztünk utána a dolognak.

Diákokat is várnak

A Székelyhídhoz tartozó faluban, a Rákóczi-farmon a román válogatott, Balkán-bajnok kettesfogathajtó Rákóczi Gergő fogadott - hol máshol? - az istállóban, ami valójában központi helyet foglal el életében. Mint megtudtuk, az ő felügyeletével fog működni az említett lovarda, ahol van alkalmas négylábú, hogy a kezdők is elinduljanak a lovaglás útján. A sportember úgy véli: az ő példájából kiindulva bárhol lehetnek tehetséges fiatalok, akik miért ne érhetnének el kiemelkedőt a lovassportban, de akik csupán kikapcsolódásra vágynak, azoknak is lesz erre módjuk. Tervezik továbbá, hogy diákokat is fogadjanak, hiszen az "Iskola másként" programokra nagyszerűen alkalmas a lovarda felkeresése, de lógondozó szakemberek képzésére is nyílhat lehetőség.

"Tisztelem a lovat"

Utóbbi gondolatot nem először írjuk le és itt visszatérünk a már említett, évekkel korábbi írásunkra: akkor elhangzott, hogy tőlünk nyugatabbra nagy a kereslet a szakképzett lógondozókra. Ezt újra megerősítette Rákóczi Lajos, akivel tovább fontuk a beszélgetés fonalát, hiszen Gergő közben távozott, készül egyebek mellett a Fábiánsebestyénben sorra kerülő idei VB-re. Szóval, az újra felfedezett szakiskolai oktatásban lehetőség lenne ilyen szakemberek képzésére, amihez elengedhetetlen a gyakorlat megszerzése. Míg beszélgetünk, Ádám Andrea, aki magánéleti fordulatként került Köbölkútra Budapestről, és szakképzett lovasedző illetve lovastúra-vezetőként dolgozik, elővezette Illanót, hogy felszerszámozza. "Megtisztelem a lovat azzal, hogy kényelmes legyen neki a szerszám" - mondta közben és ez jellemző az egész mentalitásra, amit az istálló környékén tapasztaltunk.

További tervek

Míg Illanó futószáron rója a köröket hátán egy kezdő lovassal, Rákóczi Lajos elmondta: a lovarda 35 X 15 méteres, talaján Érmihályfalváról fuvarozott homok van, amihez speciális gyapotot kevertek, ami egyrészt télen nem engedi azt megfagyni, másrészt porzani sem. A vendégek sisakot, gerincvédőt kapnak "baleset" esetére, de egyéb szükséges kiegészítőkről is gondoskodnak. A lovaglás mellett a lovak gondozásába, az istálló körüli életbe is bele lehet kóstolni, ez a gyerekeknél fegyelmezettségre, felelősségérzetre nevel, a felnőttek a testmozgást, a kikapcsolódást jelentheti. Utóbbihoz hosszabb távon hozzájárul majd, hogy nyártól túralovaglást is programba iktatnak, az erdők között eljutva a közeli falvak (Hegyközszentmiklós, Hegyközszentimre, Szentjobb, Nagykágya) látnivalóihoz, pincesoraihoz, a szentmiklósi strandhoz. Ugyancsak hasznos lehet a lovaglás bizonyos betegségek kezelésében, ebbe az irányba is vannak terveik.

Lósporttól a mindennapokig

A lóhoz tisztelettel, alázattal kell közeledni, ami ezeknek az erényeknek az élet egyéb területein történő gyakorlásához is elvezet, tette mindezekhez Rákóczi Lajos, aki szerint mindez kiveszőben van mindennapjainkból. Aki úgy gondolja, hogy számára vonzó ez a lovadra adta új lehetőség, az a 0745-054398-as (Rákóczi Lajos) és a 0769-649779-es (Ádám Andrea) telefonszámon érdeklődhet, egyeztethet.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!