ERDON Helyi hírek

2014.12.16. 16:30

Újabb iskolahálózat-átszervezés készül

A városvezetés tervei szerint a 2015–2016-os tanévben az Andrei Șaguna Szakközépiskola beolvad a Traian Vuia Műszaki Szakkollégiumba. A tervezettel kapcsolatosan még sok a kérdés.

A városvezetés tervei szerint a 2015–2016-os tanévben az Andrei Șaguna Szakközépiskola beolvad a Traian Vuia Műszaki Szakkollégiumba. A tervezettel kapcsolatosan még sok a kérdés.

Várhatóan több lényeges módosítást fog tartalmazni a 2015–16-os tanévre vonatkozó nagyváradi iskolahálózat-módosítási javaslat, amelyről a tervek szerint a holnapi, csütörtöki ülésen kellene szavazzon a nagyváradi helyi tanács. Ilie Bolojan, a város polgármestere a legutóbbi, 12-iki tanácsülés után hívta össze a tanács tanügyi bizottságát, hogy felvázolja az alternatívákat. A gyűlésen jelen volt Ritli László Csongor, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője is, aki beszámolt lapunknak az ott elhangzottakról. Elöljáróban elmondta, hogy minden évben a tanügyminisztérium legalább hat hónappal a tanév kezdete előtt jóvá kell hagyja az iskolahálózatot. Ennek a hálózatnak a terve január 25-ig el kell érkezzen a minisztériumba. Mivel Nagyváradon az iskolák önkormányzati hatáskörben vannak, ezért az iskolahálózatot az önkormányzat dolgozza ki, amit a megyei tanfelügyelőségnek kell láttamoznia, ezt követőn pedig a helyi tanács szavaz a javaslatról.

Egyetlen konkrétum

Ritli László Csongor emlékeztetett arra, hogy a helyi tanács már a nyáron jóváhagyott néhány módosítást, melyek magyar tannyelvű osztályokat érintenek. Egészen pontosan a Traian Vuia Műszaki Szakkollégiumból egy magyar tannyelvű osztály átkerül a Lorántffy Zsuzsanna Gimnáziumba, míg a Mihai Viteazul szakközépiskolából is átkerülnek a magyar tagozatos osztályok a Szent László Teológiai Líceumba. Ezek a módosítások minden bizonnyal benne lesznek a vonatkozó határozattervezetben, ezért ezekről nem is esett szó a bizottsági ülésen, mondta Ritli, elárulva azt, hogy a polgármester egyetlen konkrét javaslattal állt elő: azzal, hogy a 2015–16-os tanévtől az Andrei Șaguna Szakkollégium olvadjon a Traian Vuia Műszaki Szakkollégiumba, ami azt jelenti, hogy előbbi elveszti önálló jogi személyiségét. Az így bővülő tanintézmény megtartja a Traian Vuia Műszaki Szakkollégium elnevezést. Ritli László Csongor aláhúzta, hogy a Șagunában van három magyar tannyelvű osztály, és ezek sorsáról nem hangzott el semmilyen konkrét elképzelés, ugyanakkor az említett iskolahálózat-tervezetet nem láttamozta a megyei tanfelügyelőség sem, márpedig enélkül a dokumentum nélkül nem lehet szavazni a tanácsban az elképzelésről.

Sok még a kérdés

Ennek kapcsán Kéry Hajnal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese megjegyezte, hogy a javaslat nem kapta még meg a tanfelügyelőség jóváhagyását, mert még számos nyitott kérdés van a tervezettel kapcsolatban. Ő is elmondta, hogy a már említett magyar tagozatos osztályok áthelyezése mellett – ami biztosnak tűnik – kérdéses, mi lesz a többi nagyváradi magyar tannyelvű osztály sorsa. A tervezet kapcsán Ritli László Csongor felhívta a figyelmet arra is, hogy valószínűleg nem fog szerepelni benne a nemrégiben Biharpüspökiben megszüntetett Juhász Gyula Iskola ügye sem, és hozzátette, hogy az RMDSZ-frakció ebben a kérdésben egy elfogadható megoldási javaslatot fog kidolgozni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!