ERDON Helyi hírek

2014.12.02. 16:19

Nagy botrány – eredmény nélkül

Egyenesen az ügyészeket kísérő kommandósoktól kapott engedéllyel távozhattak csak a dolgozók és a páciensek a váradi Curteanu kórházból pár napja. Azóta már nem ilyen komoly a dolog.

Egyenesen az ügyészeket kísérő kommandósoktól kapott engedéllyel távozhattak csak a dolgozók és a páciensek a váradi Curteanu kórházból pár napja. Azóta már nem ilyen komoly a dolog.

Nem hozott eredményt igazából eddig az az átfogó hatósági akció, amely látványosan kezdődött néhány nappal ezelőtt. Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön összesen 67 helyszínen tartottak házkutatásokat az ügyészek, amiatt, hogy 50 személyből álló egészségügyi bűnözői hálózat nyomára akadtak. Az érintettek között vannak orvosok, gyógyszerészek, háziorvosok is, és azzal az egyébként országszerte közismert, mégis igen ritkán büntetett eljárással éltek, hogy fiktív ügyleteket kötöttek, szándékosan és szükségtelenül felsrófolt gyógyszerfogyasztást generáltak, majd papíron üzleteltek a készítményekkel. Több millió eurós haszonra tettek így szert. A hatóságok pár napja háziorvosoknál és gyógyszertárakban is bizonyítékok után kutattak, akárcsak a nagyváradi Gavril Curteanu Városi Kórházban. Sőt, a pénzügyi szervek emberei is vizsgálódtak a hamis receptek és ügyletek kapcsán.

Még senki…

Azóta is várja viszont a közvélemény – na meg a sajtó – a neveket. Változatlanul nem derült ki ugyanis, hogy kik a bűnhálózat tagjai, mely orvosokról, háziorvosokról, gyógyszerészekről, gyógyszerbeszállítókról van szó a vizsgálatok során. Annak dacára így van ez, hogy több sajtótermék is külön és részletes felvilágosításért folyamodott már a hatóságokhoz. Születtek is új közlemények, de igazi újdonságokat nem tartalmaznak. Egyes hírek szerint a házkutatások során dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le. Kezdetben azt tudatták, hogy az 50 személyből 30-at kihallgatásra azonnal be is vittek – kiderült azonban, hogy a célrétegből jó pár orvos épp távol volt, mivel egy konferencián vettek részt Jászvásáron, ezért őket nem tudták akkor elfogni. A hatóságok most azt mondják, egyelőre azért sem nevesíthetnek senkit, mert a hálózat ügyében indult a nyomozás, és nem egy-egy személy ellen. Hozzáteszik viszont, hogy az egyénekre lebontott szakasz már csak napok kérdése lehet.

Ami a bűnhálózat metódusát illeti, a fiktív ügyletek nyomán növelték a kiadásokat és csökkentették az adózható alapot, így tulajdonképpen az adózás megúszásával is tettek szert haszonra. A fiktív számlák után generálódott összegeket hamis papírokkal vették fel, bankból, készpénzben. A büntetőeljárások tehát folytatódnak. Annyi biztos, hogy eddig senkit nem helyeztek előzetes letartóztatásba. Ami persze nem jelenti azt, hogy esetleg később sem fognak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!