ERDON Helyi hírek

2014.12.18. 11:06

Műtőblokkot avattak a Városi Kórházban

Nagyvárad- Szerda délután nagy teljesítményű műtéti szobákat avattak a nagyváradi dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban, mely befektetés európai uniós támogatással, határon átnyúló program keretében valósult meg. A laparoszkópos egység újdonságnak számít Románia szinten.

Nagyvárad- Szerda délután nagy teljesítményű műtéti szobákat avattak a nagyváradi dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban, mely befektetés európai uniós támogatással, határon átnyúló program keretében valósult meg. A laparoszkópos egység újdonságnak számít Románia szinten.

A helyszínen, vagyis a Városi Kórház B épülettömbjének IV. emeletén zajlott ünnepségen jelen volt és felszólalt dr. Daniel Băloiu osztályvezető főorvos, dr. Gheorghe Carp, aki a befektetés elindításakor Nagyvárad alpolgármestere volt, Mircea Mălan jelenlegi alpolgármester, és Papp Csaba, a debreceni önkormányzat HURO pályázatokért felelős tanácsnoka.

Megtudtuk, hogy Az egészségügyi kockázatok megelőzése Nagyváradon és Debrecenben nagy teljesítményű műtéti szobák által elnevezésű projekt a Románia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretébe valósult meg 28 hónap leforgása alatt, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a két partnerország közös finanszírozásával. A vezető partner Nagyvárad önkormányzata volt, mely áfával együtt 2.792.000 eurót ruházott be, amiből a vissza nem térítendő támogatás értéke 1.441.250 euró, az önrész pedig 1.350.750 eurót tesz ki.

Ebből a pénzből a legújabb európai előírásoknak a betegbiztonság és egyéb szempontokból megfelelő, teljesen felszerelt és dotált műtőblokkot alakítottak ki úgy, hogy az orvosok a legmodernebb technikával tudnak ezentúl egészségügyi szolgáltatásokat biztosítani. Gyakorlatilag egy új laparoszkópos egységgel kezdenek el dolgozni, mely Romániában is újdonságnak is számít, és így tulajdonképpen úttörőivé válnak ennek az endoszkópos rendszernek a használatával.

Négy műtőszoba

A bejáratnál természetesen megtalálható a két filter, mint minden műtőben, férfi-női zsilip formájában, majd miután ezen áthaladva a páciens megérkezik, következik a nem steril folyosó, ahol a raktárak vannak és az orvosi szobák, majd ennek végében kezdődik a steril terület. Ugyanakkor egy liftrendszer is kiépítettek a steril és a nem steril út számára.

Négy utolsó generációs műtőhelyiséget alakítottak ki egymás után elhelyezve: az első a mini invazív beavatkozásokra alkalmassá tett terület, a laparoszkópiás műtő, ezt követi az onkológiai műtő, majd egy általános gyermek hasi-, valamint egy gyermek ortopédiai műtő.

Az elmúlt európai uniós költségvetési ciklusban a két fél négy közös egészségügyi projektben vett részt, és több mint 8 millió eurót használt fel, míg általánosan 25-25 millió eurót költöttek el a két önkormányzat a határ mindkét oldalán határon átívelő projektekre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!