ERDON Helyi hírek

2014.12.16. 16:24

Ezeket tervezik a megyeszékhelyen

Bemutatta kedden Nagyvárad három vezetője a 2020-ig szóló városfejlesztési stratégiát. Ami ebben szerepel, azok a fő tervek, de még sok más is van.

Bemutatta kedden Nagyvárad három vezetője a 2020-ig szóló városfejlesztési stratégiát. Ami ebben szerepel, azok a fő tervek, de még sok más is van.

Százhoz közelít azon beruházások száma, amelyeket egyszerre futtatnának akár – ha lenne mindre pénz. A többségre azonban nincs, és a tegnap bemutatott városfejlesztési stratégia amúgy is csak a 19 legfontosabbat összesíti. Lássuk, melyek ezek (ahol zárójelben becsült összeget is feltüntetünk, ott legalább már sejtik, mennyibe fog kerülni, és azok előrehaladottabb állapotban is vannak – ahol nem, ott minden attól függ, mennyi uniós pénzt tudnak lehívni, bár ez utóbbival kapcsolatban igen derűlátóak jelenleg Ilie Bolojanék.

A lista

A stratégia első pontja egy 7,5 kilométeres körgyűrűszakasz megépítése a Szentandrási út-Borsi út környéki körforgalomnál (30 millió euró). Átépítik a Gojdu teret, több aluljárót is létrehoznak ott (15 millió euró). A megyeszékhelyen jelenleg 250 olyan utca van, amelyet nem újítottak fel régóta, évente 20-30-at rehabilitálnak, ezt is folytatnák, főleg a régi lakónegyedekben – és ha még ehhez uniós támogatás is jön, akkor évi 40–50-re emelkedhet a felújítható utcák száma. Külön tételként szerepel a stratégiában a Buharpüspökit elkerülő út megépítése, ez kétsávos lenne, és mintegy 4 kilométeres, de pénz egyelőre nincs rá. A már létező mellé egy azzal párhuzamos másik utat építenének Félixfürdő és Várad között, bár az továbbra sem világos, hogy minek, az viszont igen, hogy 3,5 km hosszúságú lesz. Épül még elkerülőút a Szentandrási út-Densuşianu-Nagyürögd-Fugyiváráhely útvonalon. Az Aparegio második szakaszában folytatják a víz- és csatornahálózat felújítását (30 millió euró). Ami az egészségügyet illeti, járóbeteg ellátót építenek a megyei kórházhoz, adminisztratív épületet a városi kórházhoz, felszerelik az onkológiai központot, különféle készülékeket vesznek a kórházaknak. A műemlék épületek felújításának programjába foglalva dolgoznak majd az önkormányzat épületén, a Darvas-LaRoche házon, a volt Szabadság mozi termein, a Eminescu líceum épületén, a Városháza utcai zsinagógán, és a megyei kórház Körös áruházzal szemben lévő épületén. Az üzleti szféra számára Püspökiben létrehoznak egy logisztikai központot, és sok ipari telket közművesítenek. A tömegközlekedés témakörében az Aradi útig és az állami egyetemig meghosszabbítják a villamosvonalakat, és a Borsi úton lévőt is bővítik; elektromos járműveket terveznek forgalom állítani, az utastájékoztató elektromos táblákra több információt vinnének fel és reklámcélra is kiadnák, létrehoznak egy közlekedés felügyeleti központot és a vasúti főpályaudvarnál intermodalitáson, azaz könnyű és gyors átszállást biztosító megoldáson alapuló központot alakítanak ki. Az épületek hőszigetelésének felújítási programjában tömbházak és iskolák mellett szerepel a megyei és a városi kórház épülete is. A központi fűtésrendszer további 25 kilométerét újítják fel (36 millió euró), LED-es rendszerre cserélik a közvilágítást. A CET II-nél 90 hektáron semlegesítik a meddőhányót. A közigazgatásban integrált informatikai rendszert vezetnek be, az e-kormányzat, vagyis a netes ügyintézés előmozdítására. Megépül az őssi strandon egy orvosi kezeléseket biztosító központ is, továbbá a Hajdúszoboszló konkurenciájának elképzelt szentmártoni aquapark (40 millió euró). Az idegenforgalom vonatkozásában folytatják a vár bástyáinak felújítását, rendbe teszik a várárkot.

Elmondták: a vár teljes felújítása után azt tervezik, hogy ott legalább hetente legyen valamilyen rendezvény, különben nem vonzza a turistákat, és fölösleges volt az egész.

Mindez szerepel tehát a 2020-ig szóló stratégiában – viszont Bolojan hozzátette: emellett épp holnap fogadják el a városi tanácsban azt a döntést, amely szerint az átépítés alatt álló rogériuszi piaccal átellenben (ahol most az ideiglenes piaci sátor áll), kétszintes, 10 ezer négyzetméteres, 330 helyez parkolót építenek ki. Ezt 220 méteres aluljáró köti majd össze az új piaccal, ami a villamossínek alatt vezet át. Tavasszal kezdődik ez a munka, egy évet tart, és 3,5 millió euróba kerül, erre például már megvan a pénz.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!