ERDON Helyi hírek

2014.12.28. 13:22

Bort áldottak a Bazilikában

Nagyvárad- Szombat délután János-napi boráldásra került sor a Székesegyházban, melyen több szakmai szervezet képviselői is részt vettek. A misét Mons. Fodor József általános helynök mutatta be.

Nagyvárad- Szombat délután János-napi boráldásra került sor a Székesegyházban, melyen több szakmai szervezet képviselői is részt vettek. A misét Mons. Fodor József általános helynök mutatta be.

Magánszemélyeken kívül az Európai Borlovagrend Érmelléki Légátusa, a Vincellér Egyesület, a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub és a diószegi Zichy Gazdakör tagjai is részt vettek múlt szombat délután a Székegyházban zajlott szentmisén, illetve boráldáson.

Prédikációjában Mons. Fodor József általános helynök hangsúlyozta: Szent János ünnepén az apostol és evangélista személye elevenedik meg előttünk. Mivel az apostolok közül ő volt a legfiatalabb, általában lányos arccal ábrázolják, holott kemény embernek bizonyult. Keresztelő Szent János tanítványa volt előbb, majd amikor Krisztus megjelent a Jordán folyónál, ő is a nyomába szegődött. Vezéregyénisége volt ugyanakkor a zsidók azon csoportjának, mely lázadozott a rómaiak ellen. Jézus őt és testvérét a mennydörgés fiainak nevezte, az idők folyamán azon megváltozott természete, és a szeretet apostola lett. Jellemző viselkedésére, hogy a haldokló Megváltó rá bízta Máriát, akit magához vett, vigyázott és hallgatott rá. Pállal, Péterrel és Jakabbal együtt az egyház oszlopa volt, így őt is üldözték, ki akarták végezni. Ismert a mérgezett bor legendája: nem lett semmi baja, és a tizenkét apostol közül ő az egyedüli, akiből nem lett apostol, hanem természetes halált halt.

Isten ajándéka

Elmélkedése második felében a vikárius utalt olyan új- és ószövetségi részekre, melyek azt bizonyítják, hogy a bort Isten ajándékának tartották már a bibliai időkben is. Felhívta a figyelmet a Teremtés könyve (Ábrahám) és a Királyok első könyve (Illés próféta) vonatkozó fejezeteire, Krisztusnak a szőlőtőről szóló példázatára és első csodájára is. Ha mérséklettel fogyasztják, a bor ugyanolyan elemi tápláléknak számít, mint a kenyér, a liszt vagy az olaj- hangsúlyozta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!