ERDON Helyi hírek

2014.12.02. 11:01

A sikernek bibliai útja van

Nagyvárad- Múlt vasárnap tartották a novemberi ifjúsági istentiszteletet a nagyvárad-velencei református templomban. Tokár Sándor várad-őssi segédlelkész végzett igei szolgálatot ez alkalommal.

Nagyvárad- Múlt vasárnap tartották a novemberi ifjúsági istentiszteletet a nagyvárad-velencei református templomban. Tokár Sándor várad-őssi segédlelkész végzett igei szolgálatot ez alkalommal.

A zenei és lelki ráhangolódásról szokás szerint a nagyvárad-velencei református egyházközség ifjúsági csoportja gondoskodott Farkas Csenge vezetésével, majd a várad-réti református egyházközség által működtetett, a hagyományőrzést és a népi értékek továbbadását céljának tekintő Csillagocska Alapítvány zenekarának, illetve néptánccsoportjának néhány tagja lépett fel Márkus Zoltán kántor-karnagy vezetésével. Messiásváró, 16. századi népdal-zsoltárok csendültek fel, melyek egyrészt a sötétséget legyőző fény dicsőítéséről, másfelől a hálaadásról szóltak, Brugós Anikó, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója pedig zobor-vidéki és bukovinai székely népdalokat énekelt.

Isten akaratával

Tokár Sándor várad-őssi segédlelkész igei szolgálatának témája a sikertörténet volt. Arra hívta fel a figyelmet: haszon- és eredménycentrikus világban élünk, a fiatalok is minden bizonnyal azért töltenek rengeteg időt a számítógép előtt, mert sikerélményekre vágynak, arra, hogy a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseiket, fotóikat minél többen lájkolják, illetve megosszák. Ugyanakkor a siker nem általánosítható, mert emberenként, sőt korszakonként változik, mindenkinek mást jelent. A karrieristáknak magas fizetést, az egyetemistának jó jegyet, a háziasszonynak finom vacsorát, a sportolónak győzelmeket, a művészeknek elismerést, az időseknek pedig már mindannak a megvalósítása sikerélményt jelenthet, ami korábban természetes volt számukra. Úgy tűnik tehát, hogy a sikerhez tehetség és kreativitás, önbizalom és céltudatosság, szorgalmas munka, kitartás, kommunikációs készség és önismeret kellenek- magyarázta a tiszteletes.

Megjegyezte: a Szentírás is tele van sikertörténetekkel, például a pásztorfiú Dávid Izrael legnagyobb királyává vált, a rabszolga József Egyiptomban miniszter lett, a kitaszított Mózest Izrael szabadítójaként ismerjük, a korábban Krisztus-tagadó Péter apostolban tiszteljük az egyházalapító kősziklát, a keresztényüldöző Pál pedig később a pogányokat térítette. Ezeknek a történeteknek azonban több közös vonása is van, éspedig az, hogy a szereplőket kezdeti kudarcos helyzetükből Isten emeli ki, és a sikerüket a közösségük javára használják. Isten nélkül tehát nincs siker, önbizalom és motiváció, újratervezés és közösségi diadal, csakis az ő segítségével és akaratából tudunk célhoz érni és sikeresek lenni- nyomatékosította a lelkipásztor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!