ERDON Helyi hírek

2014.12.04. 20:04

A Körösvidéki Múzeum perrel fenyeget

A nagyváradi székhelyű Körösvidéki Múzeum közleményben tudatja, hogy akár jogi úton is kész elégtételt venni a püspökfürdői termál tó kezelése kapcsán a tevékenységét ért bírálatok miatt.

A nagyváradi székhelyű Körösvidéki Múzeum közleményben tudatja, hogy akár jogi úton is kész elégtételt venni a püspökfürdői termál tó kezelése kapcsán a tevékenységét ért bírálatok miatt.

A december 4-én keltezett, a Körösvidéki Múzeum vezetősége nevében a sajtónak elküldött dokumentum felidézi, hogy a püspökfürdői termál tó 2010 júliusában került az intézmény kezelésébe. A dokumentum leszögezi, hogy az elmúlt évtizedekben elvégzett tanulmányok megállapították, hogy maximum 300 liter/szekundum termálvizet lehet kitermelni abban az övezetben a termál tónak, és élővilágának veszélyeztetése nélkül. A múzeum az elmúlt években számos alkalommal számos intézmény figyelmét felhívta arra, hogy a túlzott termálvíz-kitermelés a tó kiszáradásához vezet, és az egyetlen megoldást a maximum 300l/s kitermelési szinthez való visszatérés jelentheti. Ezzel szemben a kitermelés visszafogása helyett új furatok jelentek meg a már meglévők mellé, aminek következtében a termáltó gyakorlatilag tönkrement. A dokumentum emlékeztet arra, hogy a múzeum az elmúlt időszakban termálvíz visszafecskendezéssel akadályozta meg azt, hogy a tó kiszáradjon, vagy befagyjon, továbbá mesterséges körülmények között őrzi az őshonos fajok példányait. Mindazonáltal a múzeum idén augusztusban a kezelői szerződés felbontását kérte, arra hivatkozva, hogy az összes érintett és kompetens hatóság és intézmény együttműködésére van szükség ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani a termálvízkitermelést, enélkül pedig a múzeum nem tudja garantálni az ottani élővilág megőrzését. Ebben a vonatkozásban nehezményezi a múzeum azt, hogy Országos Ásványkincshatóság (ANRM) nem működik együtt vele a püspökfürdői termáltónál zajló tudományos kutatásban. A dokumentum utolsó mondata így szól: „Egyes a sajtón keresztül továbbított, a természetvédelmi terület gondnoki minőségében a Körösvidéki Múzeum tevékenységét ért hamis és rágalmazó kijelentésekkel kapcsolatban utóbbi fenntartja magának a jogot arra, hogy imázsát megvédje, akár bírósági úton is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!