ERDON Helyi hírek

2014.11.19. 14:52

Örömzene a Kaláka együttessel

Nagyvárad- Kedd este a fennállásának 45. évfordulója alkalmából zajló, Szívem zsong a szép szavaktól elnevezésű turnéja keretében a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében lépett fel a Kaláka.

Nagyvárad- Kedd este a fennállásának 45. évfordulója alkalmából zajló, Szívem zsong a szép szavaktól elnevezésű turnéja keretében a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében lépett fel a Kaláka.

Zsúfolásig megtelt kedd este a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme a Kiss Stúdió Színház és az M. M. Pódium Kulturális Egyesület által szervezett rendezvényen. A rajongókat- akik közt egyaránt lehetett látni kicsiket és nagyokat, időseket és fiatalokat- Kiss Törék Ildikó színművésznő köszöntötte. Megjegyezte: Várad szempontjából nem tekinthető rendkívülinek a koncert, hiszen a Kaláka sokszor szerepelt már nálunk, viszont különleges a 45. évforduló miatt.

Az együttest jól ismerő Veres-Kovács Attila várad-olaszi református tiszteletes úgy fogalmazott: amit képviselnek közel öt évtizede, az együtt gondolkodásnak, illetve a művészet különös, magas szinten való művelésének a sajátos műfaja, mert aki szereti a Kalákát, az nem csupán a zenét szereti, hanem a költészetet is, és „azt az élményt, mellyel megtelik az ember, amikor hallgatja őket”.

A közönség uszályán

Több mint másfél órán keresztül a többféle hangszeren játszó Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel valóban varázslatos hangulattal ajándékozták meg hallgatóságukat. Úgy adták elő Ady Endre, Arany János, Szabó Lőrinc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Tamkó Sirató Károly, valamint más költők megzenésített verseit, ahogy talán csak ők tudják. Nem hiányozhattak az erdélyi gyermekversek (László Noémi, Markó Béla és Jánky Béla tollából), és a mesék sem, s természetesen közkívánatra a Pelikán dal és a Bőrönd Ödön is felcsendült. Hogy az együttes mennyire népszerű, illetve ott van „a közönség uszályán”, a gyerekek bátor bekiabálásaiból is kitűnt. No meg abból, hogy ráadás szám és autogramosztás nélkül nem távozhattak a neves vendégek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!