ERDON Helyi hírek

2014.11.17. 20:29

Ismerni a nézői visszajelzést

A hazai filmes élet egyik emblematikus személyisége, Tudor Giurgiu rendező, forgatókönyvíró, producer, aki egy szerencsés pillanatban elhatározta, alkotó életének célja Kolozsvár hajdani filmes életének minél hatékonyabb felelevenítése.

A hazai filmes élet egyik emblematikus személyisége, Tudor Giurgiu rendező, forgatókönyvíró, producer, aki egy szerencsés pillanatban elhatározta, alkotó életének célja Kolozsvár hajdani filmes életének minél hatékonyabb felelevenítése.

Ennek érdekében, kemény munkával és sok ötlettel, teremtette meg az ország legjelentősebb filmfesztiválját, TIFF-et, melynek immár 13. éve lehetünk élvezői.

A zsúfolásig megtelt Győzelem filmszínházban mutatták be a még utómunkálatban levő legújabb filmjének változatát. Ezzel is bizonyítva, a kolozsváriak egyik kedvelt szórakozása a filmek nézése, nagyvásznon. A vetítés alatt senki nem hagyta el termet.

De ce eu? (Miért én?) című film tulajdonképpen a mai romániai életről szól, rendkívül jó történetbe becsomagolva.

Tudor Giurgiu elmondta, megpróbálta megérteni, mi is történt 7-8 nappal Cristian Panait ügyésszel, halála előtt 7-8 nappal. Senkitől nem tudott egy elfogadható választ kapnia.

A kezdeti dilemma, nézetem szerint, ma is megtalálható a rendezőnél. Az általunk látott filmváltozat, a maga nemében még muszter állapotban van. Maga a történet, nézőbarát. Egy fiatal, rendkívül jó képességű ügyész, hogyan esik áldozatul annak a rendszernek, mely lehetővé teszi az ország törvényeinek sajátos megközelítését, alkalmazását és gyakorlatba ültetését. Filmes nyelven érzékelteti a fiatal ügyésznek azokat a belső vívódásait, melyek elvezetnek a tragikus véghez.

Rendkívül nemes az a meleg barna színtónus, melyben a filmet tartja. Rendkívül jó operatőri munkával megteremtve egy sajátos képi hangulatot. Elősegítve a rendezői szándékot, minél közelebb vinni a nézőt a filmes világhoz, annak belső titkaiba beavatni. Giurgiu által jól átgondolt közlések befogadó talajba hulltak. A ma embere szereti minél jobban ismerni azt a közeget, melyben élnie kell.

Kolozsvári közönségtalálkozó

Amint a rendező elmondta, a filmmel kapcsolatos utómunkálatokat Budapesten végzik. A film 2015 februárjában kerül bemutatásra a hazai mozikban. Indokolta, miért mutatta be a még munkálat alatt álló filmet. A bevágott tájfelvételekkel érzékelni lehetett mindazt a szépséget, mellyel hazánk rendelkezik.

Tudor Giurgiu a munkapéldányt bemutatta Bukarestben, Jászvásáron, Temesváron és Kolozsvárt. Mindenütt a vetítést követően elbeszélgettek a nézőkkel, melynek célja, megismerni a néző véleményét, hol is kellene a filmben változtatásokat eszközölni, megismerni a nézői visszajelzést.

Forgatókönyvírók: Tudor Giurgiu, Loredana Novak.

Szereposztás: Emilian Oprea, Andreea Vasile, Mihai Constantin, Dan Condurache, Virgil Ogăşanu, Liviu Pintileasa, Ionuţ Caras, Gáspárik Attila.

A kolozsvári közönségtalálkozón jelen volt Emilian Oprea, a főszereplő és Ionuţ Caras színész is.

A rendező elmondta, nem akart dokumentumfilmet készíteni. A film megtörtént esetre alapszik, de fikció. Egy olyan ember történetét akarja bemutatni, aki mély benyomással volt rá. Érzékeltetni akarta a kor hangulatát. Az adatgyűjtés során segítséget kapott Alexandru Lele-től, a nagyváradi ügyésztől. Beszélgetett Eleni Dumitru-val, Cristian Panait nagynénjével, az ügyész volt munkatársaival. Azt akarta megtudni, milyen ember volt a fiatal ügyész. Ugyankkor tanulmányozta az elérhető dokumentumokat is. Kialakult egy Panait- portré. Fegyelmezett, nagyon szigorú, kiválóan felkészült, kompromisszumot nem elfogadó, önmagával szemben nagyon igényes emberként jellemezték. Életvidám ember volt, aki ugyanazzal az odaadással ment a munkahelyére és a Román- Amerikai Egyetemre, ahol egyetemi oktató volt. Nagyon is normális embernek tekintették. Bár egyes munkatársai néha kifigurázták. A Panait ügyiratcsomóból derült ki, hogy pszichikailag labilisnak tekintették.

Miért én? - kérdezi a fiatal ügyész. „Okosabbnak tűntél és éhesebbnek, mint mások”- válaszolta az egyik munkatársa.

A közönség az iránt érdeklődött, melyek a filmben valós jelenetek. Ilyen például a Lele ügyésznél tartott házkutatatás- mondta Giurgiu. A nézők a rendező félelme iránt érdeklődtek. Nem fél attól, hogy esetleg eltűnik a film? Válaszként a rendező kiemelte, hogy viszonylag normális államban élünk, nem ütköztek nehézségben a filmmel kapcsolatos munkálatok során sem. Megoszlott a közönség véleménye az utolsó filmjelenetekkel kapcsolatban. Az ügyész temetésén elhangzott beszédekben tehetséges fiatal ügyésznek nevezték az elhunytat ugyanazok, aki azelőtti napokban szembeszálltak vele, támadták.

Tudor Giurgiu azt szeretné, hogy a fiatal jogászok is tekintsék meg a filmet. Érzékeljék, milyenek is voltak azok a 2000-s évek. Azóta változások történtek a hazai életben. Azt szeretné, hogy a film bemutatása után, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom nyomására, újratárgyalják a Panait- ügyiratcsomót.

A film végső változatát a 2015. február 5.-17. közti időszakban rendezett Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon fogják bemutatni.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!