ERDON Helyi hírek

2014.11.17. 13:43

Bethlen Gábor emléktúra az Istenek havasán

Bethlen Gábor születésének évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Varga Csaba nagyváradi hegymászó gyalogtúrát szervezett a Biharfüredről megközelíthető Istenek havasára (1654 m).

Bethlen Gábor születésének évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Varga Csaba nagyváradi hegymászó gyalogtúrát szervezett a Biharfüredről megközelíthető Istenek havasára (1654 m).

A III. Bethlen Gábor emléktúrához csatlakozott a békéscsabai Bihari Túrák Egyesülete, ugyanakkor Budapesttől Köröstárkányig, Debrecentől Nagyváradig, Börvelytől Székelyudvarhelyig számos település képviselte magát. Jelen volt Juhos Gábor is, aki a székelyföldi és a partiumi autonómia népszerűsítését célzó maratonfutásaival vált ismertté. Az EMNT-t Nagy József Barna partiumi régióelnök képviselte.

A közel százfős csoport a Csodaforrástól indult, hogy a Mező-havast (1625 m), majd a Bohodei nyerget (1480 m) érintve hódítsa meg az Istenek-havasát. Almási János fafaragó egy szintjelző kopjafát készített erre az alkalomra, melyen egy bibliai idézet volt olvasható magyar és román nyelven. A közel hetvenkilós tölgyfaoszlopot egymást váltva, önkéntesen cipelték fel a túrázók az Istenek havasára, ahol a Belényesi-medence szórványban élő magyarságának megmaradását hivatott volna jelképezni. A kopjafaállítás szándékáról előzőleg értesülhetett a rendőrség, ugyanis a csúcs előtt a SRI, a csendőrség, a környezetvédelmi rendőrség képviselői valamint a természetvédelmi terület őrei várták a túrázókat, akik meg akarták akadályozni a kopjafa felállítását. Hosszas egyezkedés után az a kompromisszum született, hogy az emléktúra résztvevői csak ideiglenesen állítják fel a nagy erőfeszítések árán felcipelt kopjafát, majd a megfelelő engedélyek beszerzése után térnek vele vissza.

Az említett hatóságok embereinek kíséretében érkeztek a csúcsra a túrázók, ahol Szakács Zoltán köröstárkányi református lelkész tartott rövid áhítatot Isten áldását kérve a Belényesi-medence magyarságára. Végül a magyar és a székely himnusz, valamint a Szózat eléneklésével zárult a megemlékezés.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!