ERDON Helyi hírek

2014.11.14. 11:36

Bánffy Miklós napok

Gróf Bánffy Miklós író, politikus, grafikus. 1912-1918 között a Budapesti Operaház főigazgatója volt. Figyelmet vonzott az ország legjelentősebb operaházában (köszönhetően alkotó szellemének).

Gróf Bánffy Miklós író, politikus, grafikus. 1912-1918 között a Budapesti Operaház főigazgatója volt. Figyelmet vonzott az ország legjelentősebb operaházában (köszönhetően alkotó szellemének).

Amint Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: Meg volt a bátorsága ahhoz, hogy Bartók Béla és Richárd Strauss műveket állítson színpadra. Nagy érdeme, megpróbálta megreformálni a magyar operajátszást.

2014 Bánffy- évnek tekinthető. Záró mozzanatként a Kolozsvári Magyar Opera 2014. november 18. és 20. között színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont.

A kékszakállú herceg vára-című opera

Bemutatja Bartók Béla A kékszakállú herceg vára-című operáját, olyan felfogásban, amilyent 1918-as ősbemutató alkalmával alkalmaztak. Rekonstruálva Bánffy Miklós hajdani elképzeléseit a díszlet és jelmeztervezésre vonatkozóan.

Rendezője a világhírű film-, színház- és operarendező, a Kossuth- díjas Szinetár Miklós, akinek megadatott filmet is készíteni Gróf Bánffy Miklósról, amelyet ez alkalommal levetítenek a színház Stúdiótermében. Bánffy a két operaház, a két város, Budapest és Kolozsvár között a híd szerepét töltötte be.

Amint Szinetár Miklós elmondta, jelenleg egy méltatlanul elfelejtett hatalmas egyéniségről van szó. Örömmel vette a felkérést Bartók Béla „A kékszakállú herceg vára” című operájának rendezésére, mert Bánffy rajongó. 2001-ben három részes filmet is készített a grófról. Szakmai segítséget Benkő Samu történettudós nyújtott, valamint Bánffy Katinka, Bánffy Miklós leánya.

A kékszakállú herceg vára-című operát az eredeti díszletben játsszák, rekonstruálva Bánffy elképzeléseit, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával.

A Bartók opera a férfi és nő kapcsolatáról szól, ami legyünk őszinték, ősi téma a drámairodalomban. Ellenben az emancipációval sajátos jelleget kapott. Ez opera zseniális remekmű- mondta a rendező.

Szinetár Miklós a díszletet az eredeti formában tartotta meg. Két tárgyat tett be: egy íróasztal is került a díszletek közé abból a meggondolásból, hogy a kékszakállú nem herceg volt, hanem költő. A dívány a másik tárgy, ami a díszletek egyik eleme, a szerelemről szól. A történet szimbólumokkal telt.

Lőrincz Gyula képzőművész elmondta, mennyire megnehezítette a munkát a nagy előd elképzelésének rekonstrukciója. A műszaknak könnyebb lett volna egy új díszletet megalkotni, mint követni a zseniálisan gondolkodó, nagy elődöt. Miniatűr, bélyegnagyságú fényképekből kellett ihletődniük. Szerencséjük volt abban, hogy Bánffy pontosan, szakmai tudás birtokában, rögzítette elgondolásait.

2014. november 18.-án a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla „A kékszakállú herceg vára” című egyfelvonásos operáját mutatja be. A librettót Balázs Béla írta. Vezényel Selmeczi György. Szereplők: Molnár Mária (Judit), Szilágyi János (Kékszakállú). Prológus Dimény Áron. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

Díszlet és jelmeztervező: Gróf Bánffy Miklós (1918). A rekonstrukciót irányították: Szebeni Zsuzsa és Lőrincz Gyula.

A Nagyúr című film

November 19.-án A Nagyúr- Gróf Bánffy Miklós című játékfilmet mutatják be. Rendező: Szinetár Miklós. Vetítést követően beszélgetésre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében.

Ünnepi Operagála

A rendezvénysorozatot a november 20.-án tartott Ünnepi Operagála zárja, amely a budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közös előadása. Köszöntöt mond Szép Gyula és Ókovács Szilveszter.

Részletek hangzanak el gróf Bánffy Miklós operaigazgatása idején bemutatott operákból. Vezényel Selmeczi György, Kulcsár Szabolcs. Fellépnek a Magyar Állami Operaház magánénekesei: Kolonits Klára, Palerdi András, Fekete Attila, Nyári Zoltán. A Kolozsvári Magyar Opera magánénekesei: Balázs Barbara, Covacinschi Sz. Yolanda, Egyed Apollónia, Balla Sándor, Pataki Adorján, Sándor Árpád, Sándor Csaba és Jakab Melinda magántáncos. A Magyar Nemzeti Balett magántáncosai: Kozmér Alexandra, Szegő András, Cserta József. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara.

Emlékbeszédet mond Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház egykori, és Ókovács Szilveszter, az Operaház jelenlegi igazgatója.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!