ERDON Helyi hírek

2014.11.27. 15:18

A múzeum lábmosói a szakemberek?

Vannak, akik szerint már veszett fejsze nyele az egész tündérrózsa-rezervátum ügye. Kutatók viszont még megfigyelik a térséget. Csütörtökön beszámoltak és panaszkodtak.

Vannak, akik szerint már veszett fejsze nyele az egész tündérrózsa-rezervátum ügye. Kutatók viszont még megfigyelik a térséget. Csütörtökön beszámoltak és panaszkodtak.Kihalt, de mégsem halt ki, megmenthető, menthetetlen. Az utóbbi időben ezek a vélekedések láttak napvilágot különféle illetékesektől azzal kapcsolatban, hogy elpusztult (vagy pusztulni látszik) a tündérrózsás természetvédelmi övezet egyedi növényvilága a Püspökfürdőn. Mint lapunkban arról több ízben tájékoztattunk, több különféle intézkedéssel próbálkoztak – bár a valós és időben megtett lépéseknél sokkal több volt a nyilatkozat, miközben tovább pusztult a rezervátum, mivel a térség vállalkozásai sokszor akár illegálisan is túlhasználták a termálvizet, gyakorlatilag elapasztva a növényeknek is fontos forrást. A térséget, valamint a Pece védett övezetét is jelenleg az Országos Ásványanyag-kincs Felügyeleti Ügynökség (ANRM) emberei monitorizálják. Tegnap délelőtt a Püspökfürdőhöz közeli Szentmárton polgármesteri hiavatalába invitálták a sajtót, hogy beszámoljanak a helyzetről.

Gondok és vádak

Az ANRM Bihar megyei vezetője, Radu Miron, valamint a témával foglalkozó bukaresti mérnök, Florian Malancu elmondta: Félixfürdőn és Püspökfürdőn minden termálvíz-furatot úgynevezett intelligens szenzorral láttak el. Ezek mérik a víz hőfokát, szintjét és ásványi anyag tartalmát. A Várad egy részén fűtésre is használt víz miatt eszközölt furatokat is ellátják rövidesen ilyenekkel.

Jelenleg a tündérrózsás tavat mesterségesen tartják életben, a Turism Felix egyik forrásából pumpálnak oda termálvizet a tűzoltók. Malancu szerint a vízszint így is alacsony, mert a víz nagy részét a Perla komplexum és a Ceres hotel használja – csak a vízfölösleg jut a tóba. Sőt, legújabban az sem, mert mivel a két üdülőkomplexumnak most nincs szüksége termálvízre, a pumpák nem működnek. Ráadásul a két szakember szerint a tavat tápláló természetes források eltömődtek. Azt viszont senki nem vizsgálta, hogy valóban így van-e. A terület felügyeletével a Körösvidéki Múzeum van megbízva, amely csak most kapott engedélyt az akadémiától a medrek esetleges tisztítására.

A szakértők elmondták még: monitorizálásuk egyelőre nem vezetett konkrét következtetésekre, bírálják viszont a múzeum embereit, akik szerintük teljesen érdektelenül viselkednek. Malancu így panaszkodott: „Úgy vislekednek, mint valami uraságok. Mi meg idejövünk, szakérteni, de valójában a nagyságok lábát mossuk, vagy mit teszünk? Két hónapja már, hogy itt vagyok, de a múzeumtól egyszer sem jött ki senki. Mi dolgozunk, ők pedig csak reklamációkat írnak, de azokat is konkrétumok nélkül”. Az ANRM két szakembere hozzátette: a múzeum még zavarja is a szaktanulmány végzését, mivel nem adja ki a szakmai információkat, sőt néha a rezervátumot is lakattal zárja le. A múzeum vezetősége tegnap nem akarta kommentálni az ügyet: azt mondták, először utánanéznek, miről van szó.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!