ERDON Helyi hírek

2014.11.11. 12:38

A helyes étkezés életet ment, cukorbetegséget öl

A diabétesz elleni küzdelem világnapját minden évben november 14-én ünnepelik. Ebből az alkalomból tizenegy romániai városban, köztük Nagyváradon is konferenciát szerveztek.

A diabétesz elleni küzdelem világnapját minden évben november 14-én ünnepelik. Ebből az alkalomból tizenegy romániai városban, köztük Nagyváradon is konferenciát szerveztek.

A cukorbetegség elleni küzdelem világnapja alkalmából a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt szervezett nagyváradi esemény helyszíne a Ramada szálló volt, ahol tegnap délelőtt több helyi szakember beszélt főként a betegség és az étrend közötti kapcsolatról. Ezt az összefüggést már a konferencia címe is – Az egészség már reggel megismerszik – kifejezte, hiszen többen hangsúlyozták, hogy az egészséges életmód egyik elengedhetetlen alapeleme az, hogy az emberek ne mulasszanak el reggelizni. Az eseményen elsőként dr. Amorin Popa, a nagyváradi Diabétesz és Metabolikus Betegségek Központjának a vezetője szólalt fel, aki az IDF által végzett nemzetközi tanulmány legfontosabb eredményeit ismertette. Elmondta, hogy a világon mintegy 400 millió ember küszködik a cukorbetegség valamilyen formájával. Romániában közel kétmillió cukorbeteg él, és további hárommillió ember van, akiket komolyan fenyeget az a veszély, hogy cukorbetegség alakuljon ki szervezetükben. Mint mondta, Romániában és a Föld azon országaiban ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegek száma, amelyek tradicionális életvitelükről hirtelen áttértek a nyugati típusú életvitelre, és az ezzel együtt járó étkezési szokásokra. Mind Amorin Popa, mind pedig dr. Ritli László volt egészségügyi miniszter beszéltek arról, hogy a cukorbetegség manapság egyre gyakrabban kialakul már gyerekkorban . Ritli László elmondta, hogy Bihar megyében jelenleg 63 diagnosztizált diabéteszes gyerek él, és aggasztó jel az, hogy csak az idén tizenöt új esetet diagnosztizáltak gyerekeknél, míg korábban az új esetek száma nem haladta meg az évi hat-nyolcat. Mindazonáltal a Bihar megyei cukorbeteg gyerekek jól el vannak látva, hiszen mindegyiküket otthon kezelik, nincs szükség kórházi beutalásukra, tette hozzá Ritli. A konferencián jelen is volt két fiatal, akik mondtak néhány szót betegségükről, tapasztalataikról.

Három az igazság

A cukorbetegség kialakulásáról szólva a szakemberek elmondták, hogy annak genetikai, illetve immunológiai okai vannak, és ehhez hozzájárul a helytelen életvitel is. Elhangzott, hogy a túlsúlyos, kövér, keveset mozgó, egészségtelenül táplálkozó embereknél könnyebben kialakul a cukorbetegség, míg az egészséges étrendet és életmódot követő, illetve folytató emberek nem csak hogy megelőzhetik a cukorbaj kialakulását, de a már kialakult betegséget is kezelhetik ezáltal. Dr. Luiza Demian diabetológus ennek kapcsán kiemelte, hogy az egészséges étkezés alaptörvénye az, hogy annyi kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, amennyit egy nap folyamán elfogyasztunk. Nagyon fontos továbbá a napi három étkezés, ezek közül is alapvető fontosságú az, hogy az emberek reggelizzenek, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy az emberek ne nassoljanak. Nem utolsó sorban pedig kerülni kell az egészségtelen ennivalókat, a margarint, a fast food termékeket, és az iparilag feldolgozott élelmiszereket. A legajánlottabb élelmiszerek a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök, mondta Demian. Mindehhez Amorin Popa hozzátette: kimutatható, hogy az egészséges étkezés a betegségre hajlamos eberek negyven százalékánál közrejátszik a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Végezetül Amorin Popa bejelentette, hogy november 18-án a diabetológus szakorvosok képviselői találkozni fognak a parlament egészségügyi szakbizottságával, mely testülettel a romániai cukorbeteg-ellátás problémáiról folytatnak majd megbeszélést.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!