ERDON Helyi hírek

2014.10.02. 11:28

Vándorkiállítás a filharmóniánál

Judaizmussal kapcsolatos alapvető tudnivalókról szól a Tikvah egyesület által összeállított Shalom című kiállítás, melynek ünnepélyes megnyitója szerdán zajlott, a Nagyváradi Filharmóniában.

Judaizmussal kapcsolatos alapvető tudnivalókról szól a Tikvah egyesület által összeállított Shalom című kiállítás, melynek ünnepélyes megnyitója szerdán zajlott, a Nagyváradi Filharmóniában.

Emilia Teszler, a nagyváradi Tikvah egyesület vezetője szólt az egybegyűltekhez a kiállítás megnyitóján, a Nagyváradi Filharmónia dísztermében. Elmondta: eddigi projektjeik során sok fiatallal volt alkalmuk találkozni és felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a diákoknak olykor fogalmuk sincs arról, kik a zsidók, mivel „soha életükben nem találkoztak zsidó emberekkel. Részt vettek a megemlékezéseken anélkül, hogy valójában tudták volna, kikre emlékeznek”. Innen származik a zsidó ünnepekről, szokásokról, szimbólumokról tájékoztató kiállítás megalkotásának az ötlete. A tárlat reményeik szerint több iskolába is el fog jutni – a szerdai ünnepségen Virgil Bercea görög-katolikus püspöktől már meghívást is kaptak a görög-katolikus iskolába. A tárlat a Joods Humanitar Fonds, valamint a Bernard Charitable Trust támogatásával jött létre.

A remény hava

Emilia Teszler elmondta: soha nem mulasztja el, hogy kellemes karácsonyt vagy húsvétot kívánjon ismerőseinek, de jó néven venné, ha ismerősei is megemlékeznének az ő ünnepeiről, s például a zsidó újév idején egy jó évet kívánnának neki.

Szó esett arról a projektjükről is, hogy a Rhédey-kertben felállítsák Heyman Éva bronzszobrát. Most már csak a szaktárca engedélye hiányzik, viszont a szobor kiöntésére még nincs meg a pénz. Meg lehet őket keresni adományokkal, hangzott el.

Később Shraya Kav nagyváradi rabbi szólt ivritül a jelenlévőkhöz. Kihangsúlyozta, hogy a remény hónapjában vagyunk, békét és sok szeretetet kívánva a jelenlévőknek.

Virgil Bercea görög-katolikus püspök Shalommal köszöntötte az egybegyűlteket – mint mondta, mindannyian a békét keressük, s ennek most különös jelentősége van, mivel épp a béke az, ami jelenleg a világból hiányzik. A közel-keleti helyzettel kapcsolatban megjegyezte: a zsidókat igazságtalanul vádolták azzal, hogy indokolatlanul támadják a gázai övezetet, de bebizonyosodott, hogy ez nem így van, hiszen a Hamász iskolákat, kórházakat támad „aljas módon, embereket használva pajzsként”. Alapvető, hogy védjük a békét – s bár Jézus azt mondta: „Az én békémet adom nektek” , a keresztények sem mindig ennek a jegyében cselekednek. Azt is megemlítette: nagy érdeklődés mutatkozik külföldön a nagyváradi Heyman Éva naplója iránt.

Vándorkiállítás

Az ünnepségen jelen volt többek között Lucian Silaghi, a Művelődési Igazgatóság vezetője, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, a római-katolikus, valamint az ortodox egyházak képviselői.

A program a Hakeshet Klezmer Band (zongora: Bogdan Bodiș Adam, hegedű: Nicolae Levi

klarinét: Cătălin Chirilă, harsona: Ilie Pop, nagybőgő: Boros-Konrad Petru, ütőhangszerek: Trendler József) előadásával folytatódott. Jellegzetes, XIX-XX századi dallamok hangzottak el, többek között a yiddish tánc, illetve a vőlegény tánca.

Később a jelenlévők megtekinthették a vándorkiállítást, mely zsidó ünnepekről, vallási kellékekről, szimbólumokról nyújt áttekintést, s megkóstolhatták a tradicionális almás süteményt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!