ERDON Helyi hírek

2014.10.13. 16:24

Monitorok, tervek, zöldövezetek

Nagyméretű monitorokat adományozott a Samsung Electronics Magyar Zrt. Bihar megyei kirendeltsége a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak. Erről is szólt a hétfői sajtótájékoztató.

Nagyméretű monitorokat adományozott a Samsung Electronics Magyar Zrt. Bihar megyei kirendeltsége a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak. Erről is szólt a hétfői sajtótájékoztató.

polgármester elmondta: hat darab, 126 centimeter átlójú, led-monitorról van szó, értékük hozzávetőleg hatezer euró. Nem ez az első adomány a Samsung részéről – az elmúlt években az onkológiai központ kórtermei számára ajándékoztak több mint ötven televíziót, ezenkívül több Bihar megyei iskolának és óvodának is juttattak monitorokat.

Informálnak

A mostani adományt arra fogják használni, hogy jobb kapcsolatot alakítsanak ki a polgárokkal – s ilyen elgondolásból a legtöbb monitor a közönségszolgálati részben, azaz „a piramisban” lesz elhelyezve, továbbá az alagsori catering-rész is el lesz látva eggyel. Ezeken különböző közhasznú információkat lehet majd látni, többek között az adókkal, illetékekkel, nyitva tartással kapcsolatban. „Nem propagandát fogunk folytatni, hanem információkat közlünk majd” - mondta a polgármester, aki egyúttal meg is köszönte a Samsung Electronics Magyar Zrt. jelenlévő képviselőinek az adományt. Serfezi Lucian pénzügyi menedzser elmondta: adományaik által is minél közelebb szeretnének kerülni a közösséghez, melyhez tartoznak. A sajtótájékoztatón jelen volt Silafaar Juhász Emese, a Samsung Electronics Magyar Zrt. humán erőforrás menedzsere is.

Projektek

A polgármester a továbbiak során elmondta: a városháza homlokzatát, a központi előcsarnokot, a főlépcsőket, valamint a dísztermet is rendbe szeretnék hozatni, meg is pályázták a szaktárca támogatását. A projektet elfogadták, azonban pénz már nem jutott erre, úgyhogy valószínűleg az elkövetkezendőkben kerül majd sorra.

Egyéb projektekről is szó esett. Az egyik a Darvas La Roche ház átvétele, majd felújítása, melyhez ki kell fizetniük a két magántulajdonban lévő lakrész árát. Az épület a tervek szerint Nagyvárad Art Nouveau múzeumának ad majd helyet.

A volt Szabadság mozi termeit is rendbe fogják hozni, itt főleg az eredeti falfestést fedő olajfesték levétele, valamint a tetőzet rendbehozatala fog sokba kerülni. A termek fogadások, egyéb események szervezésére lesznek alkalmasak, de akár vendéglő is működhet majd ezekben. Egyúttal jövőre befejezik a Fekete Sas passzázs felújítását. Ehhez a műszaki tervet újra el kell készíteni, és az árakat is újra kell kalkulálni, ugyanis az eredeti 92 ezer euró korántsem elég, legalább a duplájára lesz szükség. A mozaikokat legnagyobbrészt kicserélik, ezzel párhuzamosan a belső falakat is felújítják, valamint az üvegkupolát. A Marconst cég pedig a nem megfelelő minőségű munkálatok miatt bírságot fog fizetni, egyelőre tárgyalások zajlanak erről.

Mindezek mellett az Eminescu főgimnázium épületét, valamint a megyei kórház régi épületét is fel szeretnék újítani – itt valamilyen szociális tevékenységet folytatnának. A Nagyváradi Vár teljes felújítása az elkövetkezendő tíz év során fog majd befejeződni, hangzott el.

Zöldövezetek

A Nufărul negyedbe tervezett, termálvíz-alapú fűtéssel és melegvíz szolgáltatással kapcsolatban Bolojan elmondta: a hét nagy hőközpontot több tíz egyéni hőközponttal fogják helyettesíteni, ezenkívül a rendszer a víz újrahasznosításán alapul majd – ennek egyik előnye, hogy nem kell majd hosszú perceket várni, míg a meleg csapból meleg víz kezd el folyni.

Egyúttal megemlítette: köszönet jár a Faist Mecatronics cégnek, mely egy zöld övezetet hozott létre a Körös nagyáruház és a Pet Pozitron székhelye között. Hasonlóképpen a Dunărea és a Fő utca kereszteződésénél is zöldövezet lesz – de hogy ennek a költségeit ki fogja állni, azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra a polgármester.

A Nagyváradi Ősz Rendezvénysorozatot sikeresnek ítélte a polgármester, mint megjegyezte, incidensek nem voltak, s vasárnap este is több mint húszezren vettek részt a programokon. Színvonalát megfelelőnek ítélte, egyúttal kilátásba helyezte, hogy az elkövetkezendőkben externalizálják (kihelyezik) és szakértőkre bízzák az ilyen rendezvények megszervezését.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!